Partierna som deltar i årets sametingsval
Den 18 maj i år är det val till Sametinget. Nu har sista dag för att anmäla deltagande i valet passerat. Totalt har sju partier och 300 kandidater anmält sig.
Här hittar du alla nyheter i vårt nyhetsarkiv.
Den 18 maj i år är det val till Sametinget. Nu har sista dag för att anmäla deltagande i valet passerat. Totalt har sju partier och 300 kandidater anmält sig.
Valmyndigheten har den 1 mars 2025 tagit fram statistik över röstberättigade i val till kommun- och regionfullmäktige. Statistiken används som underlag för valdistrikts- och valkretsindelning. Det är inte en prognos över röstberättigade för valen 2026.
Sametingets valnämnd har den 26 februari fastställt den slutliga röstlängden i valet till Sametinget som äger rum den 18 maj i år.
Valmyndigheten har i dag lämnat sin årsrapport till regeringen. I den beskrivs verksamhet och kostnader för 2024. Myndighetens största arbetsinsats under 2024 var att planera, genomföra och utvärdera valet till Europaparlamentet den 9 juni.
Sametingets valnämnd har den 7 november 2024 upprättat en preliminär röstlängd för valet till Sametinget den 18 maj 2025. Från den 15 november finns den preliminära röstlängden tillgänglig för granskning på 32 platser i landet.
Den 18 maj 2025 är det val till Sametinget. Alla som vill rösta i valet behöver stå med i röstlängden. Anmälan till röstlängden måste göras senast den 20 oktober i år.
EU-valet den 9 juni 2024 genomfördes på ett säkert och effektivt sätt. Samtidigt är det nu hög tid att genomföra viktiga förändringar av valsystemet för att bevara det höga förtroendet och robustheten i systemet. Det konstaterar Valmyndigheten i sin erfarenhetsrapport från 2024 års val till Europaparlamentet som i dag överlämnas till regeringen.
Allmänheten har ett fortsatt mycket stort förtroende för Valmyndigheten och anseendet ligger långt över genomsnittet för svenska myndigheter. Det visar Verians årliga mätning av svenska myndigheters anseende.
Valmyndigheten har i dag den 14 juni fastställt valresultatet för Europaparlamentet, fördelat mandaten mellan partierna och utsett ledamöter och ersättare. Totalt har 21 ledamöter valts in i Europaparlamentet, och av dessa blev 10 invalda på personröster.
Today, 14 June 2024, the Swedish Election Authority determined the results of the European Elections. A total of 4 240 459 people voted in this year’s elections, which corresponds to a voter turnout of 53,39 per cent.
Valmyndighetens nämnd har i dag, den 14 juni, fattat beslut om att fastställa resultatet för det svenska valet till Europaparlamentet. Totalt har 4 240 459 röstat i årets EU-val, vilket innebär ett valdeltagande på 53,39 procent.
Cirka två miljoner väljare valde att förtidsrösta i årets val till Europaparlamentet. Siffran är den högsta någonsin vid ett svenskt EU-val.
Den preliminära rösträkningen hos kommunernas valnämnder är slutförd. Det finns nu ett uppdaterat preliminärt valresultat för det svenska valet till Europaparlamentet.
På onsdagen efter valdagen räknar kommunernas valnämnder de röster som inte hann fram till vallokalerna under valdagen samt utlandsröster. Detta moment i rösträkningen kallas för valnämndens preliminära rösträkning eller uppsamlingsräkning.
I dag, måndagen den 10 juni, påbörjar länsstyrelserna den slutliga rösträkningen. Nu räknas alla röster som räknats på valkvällen igen. I den slutliga rösträkningen räknar och bedömer länsstyrelserna även rösterna för alla anmälda partier samt personröster.
Nu är röstningen avslutad för 2024 års EU-val. Därmed har den preliminära rösträkningen påbörjats. Du kan följa rösträkningen med start kl. 23 på val.se. Valmyndigheten gör en första preliminär mandatfördelning under kvällen.
Just nu är det många väljare som beställer dubblettröstkort från Valmyndigheten. Det innebär att det kan ta längre tid än normalt att få sitt dubblettröstkort skickat till sin e-postadress. Det behövs inget röstkort för att rösta i sin vallokal på valdagen och många förtidsröstningslokaler erbjuder också att skriva ut dubblettröstkort på plats.
I dag är det valdag i Sverige och sista chansen att rösta i årets val till Europaparlamentet. Det går att rösta i den egna vallokalen eller i minst en röstningslokal för förtidsröstning i varje kommun. Klockan 21 avslutas röstningen och då börjar rösträkningen i vallokalerna. Ett första preliminärt valresultat visas kl. 23 när röstmottagningen är avslutad i hela EU.
Sista dagen för att samtycka till kandidatur till årets val till Europaparlamentet har passerat. Därmed är listan över de som kandiderar i det svenska EU-valet klar. Totalt kandiderar 1 340 personer till EU-valet.
Den 9 juni är det EU-val i Sverige och när vallokalerna stänger kl. 21 börjar röstmottagarna i vallokalerna räkna rösterna. Från och med klockan 23, när röstmottagningen avslutats i hela EU, går det att följa den preliminära rösträkningen på val.se. På måndagen den 10 juni påbörjar Länsstyrelserna den slutliga rösträkningen. All rösträkning går att följa på val.se.
Valmyndigheten kan konstatera att det stora intresset för att förtidsrösta håller i sig i årets val till Europaparlamentet. Siffrorna för de första 12 dagarna visar på en ökning med minst 32 procent jämfört med antal förtidsröster samma period vid EU-valet 2019. Totalt förtidsröstade 1 631 658 personer i 2019 års val.
Den 7 juni 2024 är sista dagen för personer som kandiderar för partier som inte låst sina listor att lämna in sitt samtycke till kandidatur. Hittills har 1330 personer samtyckt till kandidatur.
Valmyndigheten har i dag beslutat om vilka partiers röster som kommer att räknas och särredovisas i den preliminära rösträkningen vid det svenska valet till Europaparlamentet den 9 juni 2024.
Intresset för att förtidsrösta ökar i årets val till Europaparlamentet. De första fem dagarna har minst 310 774 personer röstat vilket är en ökning med minst 38 procent jämfört med antalet förtidsröster samma period vid EU-valet 2019. Totalt förtidsröstade 1 631 658 personer i 2019 års val.
Det är 572 281 förstagångsväljare i årets val till Europaparlamentet, vilket är en ökning med drygt 73 000 jämfört med 2019 års EU-val. Valmyndigheten tipsar här vad som kan vara bra att tänka på för den som röstar för första gången.
Intresset för att förtidsrösta tidigt är stort i årets val till Europaparlamentet. Redan under förtidsröstningens första dag valde över 60 000 väljare att rösta.
Svenska medborgare över 18 år som är eller någon gång varit folkbokförda i Sverige ska nu finnas med i röstlängden. Även de EU-medborgare som är bosatta i Sverige och som valt att delta i det svenska EU-valet ska stå med i den svenska röstlängden. Om något skulle ha blivit fel i röstlängden finns det möjlighet att begära rättelse. Sista dag för att begära rättelse är den 28 maj.
Den 22 maj inleddes förtidsröstningen till EU-valet i Sverige. På val.se går det att söka fram var ditt närmaste röstningsställe finns.
I dag den 22 maj startar förtidsröstningen i Sverige i årets val till Europaparlamentet. Förtidsröstningen pågår fram till och med valdagen den 9 juni.
Fredagen den 10 maj var sista dag för partier att anmäla deltagande i val till Europaparlamentet den 9 juni. 122 partier ställer upp i årets EU-val. Det är en tydlig ökning jämfört med 2019 års EU-val, då 87 partier var anmälda. Hittills kandiderar 1 184 personer till valet.
Valmyndigheten kan nu publicera statistik över antal röstberättigade inför EU-valet där röstningen i Sverige sker mellan den 22 maj till 9 juni. Sedan det senaste EU-valet 2019 har antalet röstberättigade ökat med cirka 369 000.
Från och med i dag den 16 maj är det möjligt att förtidsrösta i EU-valet på svenska ambassader och konsulat i utlandet.
Nu är drygt 7,7 miljoner röstkort på väg. Röstkorten kommer senast den 22 maj till alla som har rösträtt i EU-valet den 9 juni i år.
Den 9 juni i år är det val till Europaparlamentet. Redan nu på torsdag den 16 maj startar förtidsröstningen på många svenska ambassader och konsulat i utlandet och från den 22 maj kan väljare rösta i Sverige.
Inför EU-valet den 9 juni gör Valmyndigheten ett digitalt informationsutskick till alla röstberättigade som har en digital brevlåda.
I dag, den 13 maj, startar Valmyndighetens rikstäckande informationskampanj inför årets EU-val. Kampanjen pågår till och med valdagen den 9 juni. Redan från den 22 maj kan väljare rösta i hela landet.
Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Redan den 22 maj startar röstningen i Sverige. Om du är journalist och planerar att rapportera om EU-valet är du välkommen att delta i Valmyndighetens digitala presseminarium tisdagen den 14 maj.
Från och med i dag den 25 april kan svenskar utomlands göra i ordning och skicka iväg sin brevröst i årets val till Europaparlamentet. Alla som befinner sig utomlands vid EU-valet kan brevrösta, det vill säga skicka sin röst med posten.
Under april månad kommer cirka 175 000 utlandssvenskar få sitt utlandsröstkort och material för brevröstning med posten inför årets val till Europaparlamentet. Utlandsröstkorten skickas till svenska medborgare som har utvandrat och som har anmält sin adress till Skatteverket.
Personer som är bosatta utomlands eller befinner sig utomlands vid valet till Europaparlamentet den 9 juni i år kan förtidsrösta från utlandet. Cirka 225 röstningslokaler utspridda över hela världen kommer att erbjuda röstmottagning inför årets EU-val.
Inför EU-valet den 9 juni 2024 skickar Valmyndigheten nu i dagarna ut brev till alla EU-medborgare som är folkbokförda i Sverige. Bakgrunden är att EU-medborgare som är folkbokförda i Sverige kan välja om de vill rösta i valet i Sverige eller i det land där de är medborgare.
Åtta kommuner kommer att genomföra lokala folkomröstningar i samband med valet till Europaparlamentet den 9 juni i år. Det rör sig om Lomma, Mora, Nynäshamn, Orsa, Stenungsund, Söderhamn, Uppsala och Örkelljunga.
Valmyndigheten har tagit fram statistik över preliminärt antal röstberättigade vid valet till Europaparlamentet den 9 juni 2024.
Den 29 februari var sista dag för partier att anmäla kandidater för att låsa sina kandidatlistor inför EU-valet den 9 juni i år. Det var också sista dag för att beställa valsedlar med leveransgaranti. Hittills har partierna beställt cirka 37 miljoner namnvalsedlar och 462 personer kandiderar till valet.
Nu kan du följa Valmyndigheten på Facebook och Instagram för att få information om årets EU-val och hur det fungerar. Från och med idag, måndag den 4 mars, finns Valmyndigheten återigen i dessa sociala kanaler.
Valmyndigheten har i dag lämnat sin årsrapport till regeringen som redogör för verksamhetens arbete och kostnader för 2023. Myndighetens arbete har under 2023 varit inriktat på utveckling, planering och valförberedelser.
Regeringen har i dag tillsatt en parlamentarisk kommitté som ska utvärdera och överväga förändringar av nuvarande valsedelssystem. Valmyndigheten välkomnar utredningen och kommer att bistå utredaren med arbetet under översynen.
I morgon, torsdagen den 5 oktober, anordnar Valmyndigheten och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, en gemensam digital valkonferens för valadministrationen. Konferensen syftar till att ta tillvara erfarenheter och lärdomar från 2022 års val samt blicka framåt inför EU-valet 2024.
Svenska väljares förtroende för genomförandet av val i Sverige ligger stabilt på en hög nivå och är oförändrat från före och efter valdagen 2022. Detta trots ett mycket jämnt val och att det på sina håll blev långa köer till vallokalerna. Det framgår av en rapport som har tagits fram av Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet på uppdrag av Valmyndigheten.
På Valmyndighetens seminarium i Almedalen den 28 juni diskuterades hur det svenska valsedelssystemet kan utvecklas för att öka säkerheten i svenska val och göra det enklare för väljare att rösta. Valmyndigheten anser att nuvarande valsedelssystem orsakar problem som riskerar att undergräva förtroendet för valet som helhet.
Välkommen på Valmyndighetens seminarium i Almedalen om hur det svenska valsedelssystemet kan utvecklas för att öka säkerheten i svenska val och göra det enklare för väljare att rösta. På seminariet kommer Valmyndigheten att presentera konkreta förslag på hur nya valsedlar skulle kunna se ut.
Regeringen har utsett nya ledamöter i Valmyndighetens nämnd. Ledamöterna tillträder i dag, den 1 juni 2023.
Nästa års val till Europaparlamentet kommer att äga rum i EU:s medlemsländer den 6-9 juni. I Sverige kommer valet att äga rum söndagen den 9 juni 2024.
Valmyndigheten har tagit fram preliminär statistik över antal röstberättigade i val till Europaparlamentet 2024.
Valprövningsnämnden har prövat samtliga överklaganden som inkommit med anledning av valen till riksdag, region- och kommunfullmäktige den 11 september 2022. Nu har alla valen vunnit laga kraft.
Allmänheten har ett högt förtroende för det svenska valsystemet. Det visar Förtroendebarometern 2023 som utförts av Kantar Public på uppdrag av Medieakademin.
Valmyndigheten har idag lämnat sin årsrapport till regeringen som redogör för verksamhetens arbete och kostnader för 2022.
Den 11 september 2022 gick det svenska folket till val. Ett val som präglades av problem som har förutspåtts i förväg från Valmyndigheten och övriga valadministrationen. Valmyndigheten ser ett valsystem i stort behov av förändringar och i en betydligt snabbare takt än vad som skett hittills. Det konstaterar myndigheten i sin erfarenhetsrapport från 2022 års val till riksdag, region- och kommunfullmäktige som i dag överlämnas till regeringen.
Missa inte Valmyndighetens pressmeddelanden. Nu kan du välja att få våra pressmeddelanden direkt i mejlen.