• Start
  • Press
  • Nu skickas röstkorten till EU-valet ut

Publicerad: 17 maj 2024

Nu skickas röstkorten till EU-valet ut

Nu är drygt 7,7 miljoner röstkort på väg. Röstkorten kommer senast den 22 maj till alla som har rösträtt i EU-valet den 9 juni i år.

– Alla som har rösträtt i EU-valet får ett röstkort med posten. På röstkortet står det vilket valdistrikt man tillhör och i vilken vallokal man kan rösta i på valdagen. Röstkorten beräknas vara utdelade inför att röstningen i Sverige börjar den 22 maj, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Röstkortet behövs vid förtidsröstning

Den som ska förtidsrösta i Sverige behöver ha med sig sitt röstkort. Röstkortet används för att skicka rösten till rätt vallokal för rösträkning. I vissa fall är det möjligt att skriva ut nytt röstkort, så kallat dubblettröstkort, i förtidsröstningslokalen. Vid röstning i vallokal på valdagen är röstkortet inte ett krav, men praktiskt för att röstmottagarna ska kunna kontrollera att den röstberättigade kommit till rätt vallokal.

Rösträtten baseras på folkbokföringen

Rösträtten baseras på uppgifter om adress, ålder och medborgarskap i Skatteverkets folkbokföringsregister. Rösträtten bestäms utifrån uppgifterna i folkbokföringsregistret 30 dagar före valdagen, vilket var den 10 maj i år.

Om man inte har fått något röstkort eller om man har tappat bort det så går det att beställa ett dubblettröstkort både via e-post eller på papper till valfri postadress. Sista dag för beställning med vanlig post är den 31 maj klockan 12.00. Vill man beställa dubblettröstkort via e-post kan man göra det fram till och med valdagen, den 9 juni, klockan 19.00.

Mer information om rösträtt och röstkort

Beställ nytt röstkort och annat material

Kontaktuppgifter för media

Valmyndighetens presstjänst, 010-575 03 35 eller press@val.se