• Start
  • Press
  • Kandidatlistor och beställda valsedlar inför EU-valet

Publicerad: 6 mars 2024

Kandidatlistor och beställda valsedlar inför EU-valet

Den 29 februari var sista dag för partier att anmäla kandidater för att låsa sina kandidatlistor inför EU-valet den 9 juni i år. Det var också sista dag för att beställa valsedlar med leveransgaranti. Hittills har partierna beställt cirka 37 miljoner namnvalsedlar och 462 personer kandiderar till valet.

136 miljoner valsedlar trycks inför EU-valet

Fram till och med den 29 februari har 21 partier beställt totalt cirka 37 miljoner namnvalsedlar inför EU-valet. 16 partier har anmälda kandidater och därmed låsta listor. 462 personer kandiderar hittills till EU-valet, och just nu är över 95 % procent anmälda kandidater på låsta listor. Utöver de namnvalsedlar som partierna hittills har beställt så kommer också 99 miljoner namnvalsedlar och blanka valsedlar tryckas av Valmyndigheten inför EU-valet för utläggning i röstningslokaler i Sverige och utlandet. Totalt kommer hittills drygt 136 miljoner valsedlar att tryckas inför årets EU-val.

Den 29 februari var sista dag att beställa valsedlar för att vara garanterad leverans 45 dagar före valdagen. Partier kan beställa valsedlar även efter den 29 februari, men då gäller inte leveransgarantin och partiet kan inte heller låsa sina listor.

Skillnad mellan öppna och låsta kandidatlistor

Partier som har registrerat sin partibeteckning kan välja att anmäla sina kandidater och lämna in kandidatförklaringar för att låsa sina listor senast den 29 februari. Det innebär att partiet skyddar sin kandidatlista från att väljare kan skriva till namn på valsedeln och därmed nominera andra kandidater än de som partiet valt. Totalt har 31 partier registrerat sin partibeteckning inför EU-valet. Handläggning pågår fortfarande i två ärenden, så fler kan tillkomma.

Om ett parti inte har en registrerad partibeteckning eller väljer att inte anmäla kandidater senast den 29 februari har partiet öppna listor, vilket innebär att väljare kan nominera kandidater genom att skriva till namn på valsedeln. För att den tillskrivna kandidaten ska kunna bli invald måste hen senast den 7 juni ha lämnat samtycke till kandidatur för det partiet vid EU-valet.

Hittills har 110 partier anmält deltagande i EU-valet

Partier behöver inte registrera sin partibeteckning för att delta i val. Däremot måste partier som vill delta i val anmäla sitt deltagande i valet senast 30 dagar före valdagen, dvs. senast den 10 maj inför EU-valet den 9 juni 2024. Hittills har 110 partier anmält deltagande i EU-valet.

Beställda valsedlar och anmälda kandidater

Beställda valsedlar och anmälda kandidater till EU-valet 2024 Länk till annan webbplats. (uppdateras löpande)

Anmälda partier i EU-valet 2024 Länk till annan webbplats. (uppdateras löpande)

Registrerade partibeteckningar

Kontaktuppgifter för media

Valmyndighetens presstjänst, 010-575 70 30 eller press@val.se