• Start
  • Press
  • Nu skickas utlandsröstkorten inför EU-valet

Publicerad: 16 april 2024

Nu skickas utlandsröstkorten inför EU-valet

Under april månad kommer cirka 175 000 utlandssvenskar få sitt utlandsröstkort och material för brevröstning med posten inför årets val till Europaparlamentet. Utlandsröstkorten skickas till svenska medborgare som har utvandrat och som har anmält sin adress till Skatteverket.

Utlandsröstkort är ett anpassat röstkort för utlandssvenskar och kan användas för att brevrösta från utlandet eller rösta på ambassad eller konsulat. Utlandsröstkorten beräknas vara framme hos de röstberättigade senast den 25 april, vilket är den första dagen då brevröstning från utlandet får ske.

Utlandsröstkortet innehåller även kontaktuppgifter till närmaste ambassad eller konsulat som har röstmottagning. Den 16 maj är första dagen då man kan förtidsrösta på svenska ambassader och konsulat inför EU-valet. En uppdatering från 2022 års val är att Valmyndigheten även bifogar brevröstningsinstruktioner på svenska och engelska.

På Valmyndighetens Facebook- och Instagram-konton finns redan nu information till utlandssvenskar kring hur man röstar från utlandet.

Rösta från utlandet

Svenska ambassader och konsulat i utlandet som har röstmottagning och/eller brevröstningsmaterial Länk till annan webbplats.

Om att rösta utomlands på utlandsmyndigheternas webbplats Sweden Abroad Länk till annan webbplats.

Så många utlandsröstkort skickas per land