• Start
  • Press
  • Nu går det att rösta i EU-valet i Sverige

Publicerad: 22 maj 2024

Nu går det att rösta i EU-valet i Sverige

I dag den 22 maj startar förtidsröstningen i Sverige i årets val till Europaparlamentet. Förtidsröstningen pågår fram till och med valdagen den 9 juni.

 

– Rösta gärna tidigt. Vi har en lång röstningsperiod vid val i Sverige och risken för köer minskar om man sprider ut röstningen. Valdagen inträffar i år också under en helg där många är långlediga och kanske reser bort. När man förtidsröstar kan man rösta på den tid och plats som passar en själv bäst, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

2 480 förtidsröstningslokaler över hela landet

Det går att förtidsrösta i hela landet mellan den 22 maj och 9 juni. Totalt finns det 2 480 förtidsröstningslokaler. På val.se kan man se alla förtidsröstningslokaler och vilka tider de har öppet. Lokaler för förtidsröstning finns i samtliga kommuner och minst en lokal i varje kommun har öppet även på valdagen. Det går också att rösta i sin vallokal på valdagen den 9 juni.

– Vi har de senaste valen sett en trend med ökande förtidsröstning och hoppas att den håller i sig även i år. Vi vet att många väljare förtidsröstar för att de tycker att det är flexibelt och enkelt, säger Anna Nyqvist.

Röstkort behövs vid förtidsröstning

Den som ska förtidsrösta i Sverige behöver ha med sig sitt röstkort. Röstkortet används för att skicka rösten till rätt vallokal för rösträkning. I vissa fall är det möjligt att skriva ut nytt röstkort, så kallat dubblettröstkort, i förtidsröstningslokalen. Kom också ihåg att ta med id-handling. Saknas id-handling kan någon annan person i lokalen intyga väljarens identitet. Den person som intygar måste då visa en id-handling.

Om man inte har fått något röstkort eller om man har tappat bort det så går det att beställa ett nytt dubblettröstkort via formulär på val.se och antingen få röstkortet skickat via e-post för att skriva ut själv eller på papper till valfri postadress.

Hitta röstningslokaler i EU-valet

Rösta i Sverige i EU-valet

Beställ nytt röstkort och annat material

Kontaktuppgifter för media

Valmyndighetens presstjänst, 010-575 03 35 eller press@val.se