Publicerad: 26 september 2024
Säkert och effektivt genomförande av EU-valet
EU-valet den 9 juni 2024 genomfördes på ett säkert och effektivt sätt. Samtidigt är det nu hög tid att genomföra viktiga förändringar av valsystemet för att bevara det höga förtroendet och robustheten i systemet. Det konstaterar Valmyndigheten i sin erfarenhetsrapport från 2024 års val till Europaparlamentet som i dag överlämnas till regeringen.
– Tack vare noggranna förberedelser och ett bra samarbete inom valadministrationen kunde årets EU-val genomföras på ett effektivt och säkert sätt. Det intensiva och väl fungerande samarbetet kring valsäkerhet, både inom EU och nationellt, bidrog också till ett lyckat valgenomförande. Det förekom få incidenter av allvarlig art vid EU-valet, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten
Valsedelssystemet fortsatt den viktigaste frågan
Valmyndigheten har inte fokuserat på behovet av förändringar gällande valsedlar i erfarenhetsrapporten med anledning av att det finns en pågående parlamentarisk utredning av valsedelssystemet. Det är dock fortsatt den allra viktigaste frågan att prioritera och 70 procent av alla incidenter som rapporterades till Valmyndigheten hade med valsedlar att göra.
– Om inga förändringar av valsedelssystemet hinner genomföras i tid till de nationella valen 2026 så finns det en stor risk för att de problem som vi såg 2022 med bland annat köer upprepar sig eller eskalerar. Vid årets EU-val hade vi, precis som vid tidigare val, många incidenter gällande valsedlar. Sådana incidenter riskerar att uppfattas som politiska och kan skada förtroendet för valsystemet. Ett nytt valsedelssystem skulle göra det enklare för väljare att rösta, öka säkerheten i valgenomförandet och stärka vår demokrati, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.
Även de övriga problem som presenterades i Valmyndighetens erfarenhetsrapport från 2022 års val kvarstår och behöver lösas. Myndigheten ser fortsatt ett valsystem i stort behov av förändringar och i en betydligt snabbare takt än vad som skett hittills.
Gemensam kvalifikationsdag för röstlängd i EU
Trots att EU-valet i stort genomfördes enligt plan har ett antal händelser förekommit under röstningen som har inneburit risker och tagit resurser i anspråk. Det handlar bland annat om incidenter gällande valsedlar, men också att det saknas tydliga regler för partier att ställa upp i val vilket medför att det uppstår företeelser som det inte finns rutiner för att hantera.
Vid valet förekom även ett antal problem som är specifika för EU-val. Valmyndighetens bedömning är att nuvarande system för informationsutbyte mellan EU-länderna och fastställande av röstlängd är så pass bristfälligt att det riskerar att hota förtroendet för EU-valet. Myndigheten anser därför att Sverige ska verka för att EU-länderna har en gemensam kvalifikationsdag för när samtliga länder fastställer sina röstlängder inför ett EU-val.
Valmyndighetens erfarenhetsrapport från 2024 års val till Europaparlamentet Pdf, 626 kB.
Bakgrundsinformation
I erfarenhetsrapporten beskrivs Valmyndigheten erfarenheter och insamlade synpunkter från länsstyrelser, kommuner, utlandsmyndigheter och partier på genomförandet av 2024 års val till Europaparlamentet. Fokus är ett antal områden som behöver förbättras, i syfte att öka säkerhet, effektivitet och rättssäkerhet i processen och bevara det höga förtroendet för valsystemet.
Kontaktuppgifter för media
Valmyndighetens presstjänst, 010-575 03 35 eller press@val.se