Samförståndsavtal om valfrågor mellan Sverige och Ukraina
Valmyndigheten har signerat ett samförståndsavtal med Ukrainas centrala valkommission (CEC) om samverkan kring valfrågor.
Här hittar du alla pressmeddelanden i vårt nyhetsarkiv.
Valmyndigheten har signerat ett samförståndsavtal med Ukrainas centrala valkommission (CEC) om samverkan kring valfrågor.
Den 10-12 juni står Sverige värd för en internationell konferens om valintegritet i Stockholm. Konferensen syftar till att samla valmyndigheter och valintressenter från världen över för att diskutera frågor om bland annat förtroende, integritet, ledarskap och valmyndigheters oberoende.
I dag, tisdagen den 27 maj, har Länsstyrelsen i Norrbottens län fastställt valresultatet i 2025 års val till Sametinget. Totalt har 5 939 röstat i årets sametingsval, vilket innebär ett valdeltagande på 60,9 procent. Det är en minskning jämfört med valet 2021, då 64,8 procent röstade.
I dag den 18 maj är det val till Sametinget. Väljare kan antingen rösta i en vallokal eller brevrösta. Vallokalerna håller öppet till klockan 20 ikväll. Räkningen påbörjas först den 26 maj.
Nu skickar Valmyndigheten ut röstkort och material för brevröstning till alla som är röstberättigade i val till Sametinget den 18 maj i år.
I mitten av april startar brevröstningen i årets val till Sametinget. Brevröstning är det vanligaste sättet att rösta på i sametingsval, men många gör fel. Det är viktigt att följa instruktionerna noga för att rösten ska räknas.
EU-valet den 9 juni 2024 genomfördes på ett säkert och effektivt sätt. Samtidigt är det nu hög tid att genomföra viktiga förändringar av valsystemet för att bevara det höga förtroendet och robustheten i systemet. Det konstaterar Valmyndigheten i sin erfarenhetsrapport från 2024 års val till Europaparlamentet som i dag överlämnas till regeringen.
Valmyndigheten har i dag den 14 juni fastställt valresultatet för Europaparlamentet, fördelat mandaten mellan partierna och utsett ledamöter och ersättare. Totalt har 21 ledamöter valts in i Europaparlamentet, och av dessa blev 10 invalda på personröster.
Today, 14 June 2024, the Swedish Election Authority determined the results of the European Elections. A total of 4 240 459 people voted in this year’s elections, which corresponds to a voter turnout of 53,39 per cent.
Valmyndighetens nämnd har i dag, den 14 juni, fattat beslut om att fastställa resultatet för det svenska valet till Europaparlamentet. Totalt har 4 240 459 röstat i årets EU-val, vilket innebär ett valdeltagande på 53,39 procent.
Cirka två miljoner väljare valde att förtidsrösta i årets val till Europaparlamentet. Siffran är den högsta någonsin vid ett svenskt EU-val.
Den preliminära rösträkningen hos kommunernas valnämnder är slutförd. Det finns nu ett uppdaterat preliminärt valresultat för det svenska valet till Europaparlamentet.
I dag är det valdag i Sverige och sista chansen att rösta i årets val till Europaparlamentet. Det går att rösta i den egna vallokalen eller i minst en röstningslokal för förtidsröstning i varje kommun. Klockan 21 avslutas röstningen och då börjar rösträkningen i vallokalerna. Ett första preliminärt valresultat visas kl. 23 när röstmottagningen är avslutad i hela EU.
Sista dagen för att samtycka till kandidatur till årets val till Europaparlamentet har passerat. Därmed är listan över de som kandiderar i det svenska EU-valet klar. Totalt kandiderar 1 340 personer till EU-valet.
Valmyndigheten kan konstatera att det stora intresset för att förtidsrösta håller i sig i årets val till Europaparlamentet. Siffrorna för de första 12 dagarna visar på en ökning med minst 32 procent jämfört med antal förtidsröster samma period vid EU-valet 2019. Totalt förtidsröstade 1 631 658 personer i 2019 års val.
Valmyndigheten har i dag beslutat om vilka partiers röster som kommer att räknas och särredovisas i den preliminära rösträkningen vid det svenska valet till Europaparlamentet den 9 juni 2024.
Intresset för att förtidsrösta ökar i årets val till Europaparlamentet. De första fem dagarna har minst 310 774 personer röstat vilket är en ökning med minst 38 procent jämfört med antalet förtidsröster samma period vid EU-valet 2019. Totalt förtidsröstade 1 631 658 personer i 2019 års val.
Intresset för att förtidsrösta tidigt är stort i årets val till Europaparlamentet. Redan under förtidsröstningens första dag valde över 60 000 väljare att rösta.
I dag den 22 maj startar förtidsröstningen i Sverige i årets val till Europaparlamentet. Förtidsröstningen pågår fram till och med valdagen den 9 juni.
Fredagen den 10 maj var sista dag för partier att anmäla deltagande i val till Europaparlamentet den 9 juni. 122 partier ställer upp i årets EU-val. Det är en tydlig ökning jämfört med 2019 års EU-val, då 87 partier var anmälda. Hittills kandiderar 1 184 personer till valet.
Valmyndigheten kan nu publicera statistik över antal röstberättigade inför EU-valet där röstningen i Sverige sker mellan den 22 maj till 9 juni. Sedan det senaste EU-valet 2019 har antalet röstberättigade ökat med cirka 369 000.
Från och med i dag den 16 maj är det möjligt att förtidsrösta i EU-valet på svenska ambassader och konsulat i utlandet.
Nu är drygt 7,7 miljoner röstkort på väg. Röstkorten kommer senast den 22 maj till alla som har rösträtt i EU-valet den 9 juni i år.
Den 9 juni i år är det val till Europaparlamentet. Redan nu på torsdag den 16 maj startar förtidsröstningen på många svenska ambassader och konsulat i utlandet och från den 22 maj kan väljare rösta i Sverige.
Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Redan den 22 maj startar röstningen i Sverige. Om du är journalist och planerar att rapportera om EU-valet är du välkommen att delta i Valmyndighetens digitala presseminarium tisdagen den 14 maj.
Från och med i dag den 25 april kan svenskar utomlands göra i ordning och skicka iväg sin brevröst i årets val till Europaparlamentet. Alla som befinner sig utomlands vid EU-valet kan brevrösta, det vill säga skicka sin röst med posten.
Valmyndigheten har tagit fram statistik över preliminärt antal röstberättigade vid valet till Europaparlamentet den 9 juni 2024.
Den 29 februari var sista dag för partier att anmäla kandidater för att låsa sina kandidatlistor inför EU-valet den 9 juni i år. Det var också sista dag för att beställa valsedlar med leveransgaranti. Hittills har partierna beställt cirka 37 miljoner namnvalsedlar och 462 personer kandiderar till valet.
Svenska väljares förtroende för genomförandet av val i Sverige ligger stabilt på en hög nivå och är oförändrat från före och efter valdagen 2022. Detta trots ett mycket jämnt val och att det på sina håll blev långa köer till vallokalerna. Det framgår av en rapport som har tagits fram av Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet på uppdrag av Valmyndigheten.
Välkommen på Valmyndighetens seminarium i Almedalen om hur det svenska valsedelssystemet kan utvecklas för att öka säkerheten i svenska val och göra det enklare för väljare att rösta. På seminariet kommer Valmyndigheten att presentera konkreta förslag på hur nya valsedlar skulle kunna se ut.
Den 11 september 2022 gick det svenska folket till val. Ett val som präglades av problem som har förutspåtts i förväg från Valmyndigheten och övriga valadministrationen. Valmyndigheten ser ett valsystem i stort behov av förändringar och i en betydligt snabbare takt än vad som skett hittills. Det konstaterar myndigheten i sin erfarenhetsrapport från 2022 års val till riksdag, region- och kommunfullmäktige som i dag överlämnas till regeringen.