Publicerad: 7 februari 2022

Om webbplatsen

Vårt mål är att alla ska kunna hantera och förstå innehåll på val.se oavsett personliga eller tekniska förutsättningar. Vi arbetar aktivt med att öka tillgängligheten på vår webbplats. 

Rekommenderade webbläsare

Val.se fungerar bäst i webbläsare som stöder W3C:s webbstandarder. Det är till exempel Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox och Safari.

Navigera med tangentbordet

Du kan navigera på webbplatsen med hjälp av tangentbordet. I de flesta webbläsare kan du göra det genom att använda Tabb-tangenten för att navigera från en länk till nästa, och använd Enter- eller Returtangenten för att aktivera en länk.

Om det inte fungerar i din webbläsare bör det finnas information i webbläsarens dokumentation eller hjälpsystem.

Bildrättigheter

Val.se innehåller fotografier, bilder, grafik och illustrationer som inte får användas utan tillstånd. Det gäller även logotyper.

Alla bilder på webbplatsen är skyddade enligt upphovsrättslagen (SFS 1960:729). Skyddet innebär att bilder inte får återges eller tillgängliggöras för allmänheten utan tillstånd från den som har rättigheterna.

Undantag från upphovsrätten är stapeldiagram som visar valresultat. Dessa diagram får användas fritt om Valmyndigheten anges som källa.

Fotografer och illustratörer

Fotografens eller illustratörens namn ska anges direkt i anslutning till bilden, om det är möjligt. För vissa bilder finns inte den möjligheten och anges istället här.

Foton och illustrationer på startsida

Fotograf:

Maskot

Erik Mårtensson/TT

Anna Molander/Bildhuset

Illustratör:

Paloma Lucero

Övriga foton och illustrationer på webbplatsen

Illustratör Edholm/Ullenius

PDF och andra dokument öppnas i nytt fönster

När vi länkar till ett dokument öppnas länken i en ny flik eller fönster. Det innebär att du kommer tillbaka till vår webbplats när du stänger fliken eller fönstret. Dessa länkar har en specifik ikon och ditt skärmläsarverktyg läser upp att länken öppnas i ett nytt fönster.

Ladda ner filer

På vår webbplats förekommer dokument i andra format. Det är till exempel PDF och Excel. Ett vanligt gratisprogram för att kunna läsa PDF-filer är Adobe Reader. Du som inte har program som kan läsa filformaten för word eller excel kan ladda ner Microsoft Viewers gratis för dessa format.

Teckenspråk

På vår webbplats finns information om valsystemet och hur du röstar på teckenspråk.

Lyssna på webbplatsen

Du kan få innehåll på webbplatsen uppläst. Tryck på "Lyssna" uppe till höger på sidan eller markera den text du vill ha uppläst och tryck på högtalarsymbolen.

Skriv ut webbsidor

Använd webbläsarens inbyggda funktion för utskrift när du vill skriva ut en sida. Vill du se hur utskriften blir innan du skriver ut, kan du välja ”Förhandsgranska” eller ”Förhandsvisa” i din webbläsare eller i utskriftsfönstret.