Publicerad: 9 april 2025
Viktigt att tänka på vid brevröstning i sametingsvalet
I mitten av april startar brevröstningen i årets val till Sametinget. Brevröstning är det vanligaste sättet att rösta på i sametingsval, men många gör fel. Det är viktigt att följa instruktionerna noga för att rösten ska räknas.
– Det vanligaste felet vid förra sametingsvalet var att ytterkuvertet, som också är röstkortet, inte var igenklistrat. Det var också vanligt att väljarens underskrift saknades på ytterkuvertet, att valkuvertet var utanför ytterkuvertet eller att valkuvertet saknades. Det här är fel som tyvärr kan innebära att rösten inte räknas. Följ därför instruktionerna noga när du gör i ordning din brevröst och var noga med att klistra igen ytterkuvertet, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.
Majoriteten brevröstar i sametingsvalet, men många gör fel
Brevröstning är det vanligaste sättet att rösta på i sametingsval och antalet som väljer att rösta via brev istället för att rösta i vallokal på valdagen ökar. Cirka 64 procent av väljarna brevröstade i sametingsvalet 2021 att jämföra med 61 procent i valet 2017. Samtidigt underkänns ibland brevröster för att de inte är korrekt iordninggjorda. Vid valet 2021 var det totalt 4 101 brevröster som kom in i tid, varav 255 underkändes vid rösträkningen. Det betyder att cirka 6 procent av brevrösterna underkändes. Även vid tidigare sametingsval har mängden underkända brevröster varit hög. Det är Länsstyrelsen i Norrbottens län som ansvarar för rösträkningen och granskar varje röst utifrån bestämmelser i Sametingslagen. Det finns strikta krav på hur rösten ska vara iordninggjord i syfte att bland annat säkerställa valhemligheten och skydda väljarna och rösterna från otillbörlig påverkan.
– Det är viktigt att vara noggrann och följa samtliga steg i instruktionen när du gör i ordning din brevröst. Tänk också på att posta rösten i god tid så att den kommer fram till länsstyrelsen innan rösträkningen börjar den 26 maj. På val.se finns tydlig information och instruktionsfilmer om hur brevröstningen går till, både på svenska och på samiska, säger Anna Nyqvist.
Information skickas till alla röstberättigade i mitten av april
I mitten av april skickar Valmyndigheten ut material och röstkort till alla som finns med i den slutliga röstlängden och som har rösträtt i valet den 18 maj i år. I utskicket finns en broschyr med information som visar hur brevrösten ska göras i ordning. I mitten av april startar också Valmyndighetens informationskampanj inför valet. Om man saknar sitt röstkort eller behöver nytt material för att brevrösta går det att beställa från Sametingets valnämnd, Länsstyrelsen i Norrbottens län eller Valmyndigheten.
Val till Sametinget den 18 maj 2025
Kontaktuppgifter för media
Valmyndighetens presstjänst, 010-575 03 35 eller press@val.se