• Start
  • Press
  • Fem tips till dig som röstar för första gången

Publicerad: 28 maj 2024

Fem tips till dig som röstar för första gången

Det är 572 281 förstagångsväljare i årets val till Europaparlamentet, vilket är en ökning med drygt 73 000 jämfört med 2019 års EU-val. Valmyndigheten tipsar här vad som kan vara bra att tänka på för den som röstar för första gången.

Förtidsrösta
Det går att förtidsrösta var som helst i hela landet mellan den 22 maj och 9 juni. När du förtidsröstar kan du rösta på den tid och plats som passar dig själv bäst. Det går att göra i någon av totalt 2 480 förtidsröstningslokaler. På val.se går det att se alla förtidsröstningslokaler och vilka tider de har öppet.

Kom ihåg röstkortet
För att förtidsrösta behöver du ha ditt röstkort. Röstkortet används för att skicka rösten till rätt vallokal för rösträkning. Om du röstar i din vallokal på valdagen är röstkort inte ett krav, men praktiskt för att kontrollera att du röstar i rätt vallokal då den framgår där. Om du tappat bort ditt röstkort går det att beställa ett dubblettröstkort på val.se.

Kom ihåg giltig id-handling
För att rösta behöver du förutom sitt röstkort även en giltig id-handling. Om id-handling saknas kan en annan person som fyllt 18 år intyga väljarens identitet. Personen som intygar måste då visa sin id-handling.

Det går att rösta på parti och person
Du kan välja att rösta på enbart ett parti, men du kan också personrösta genom att sätta ett kryss för en kandidat. Det går enbart att kryssa ett namn. Saknas valsedel för det parti du vill rösta på kan du ta en blank valsedel istället. Skriv då partinamn och eventuellt kandidatnamn så tydligt som möjligt.

Hitta röstningslokaler i EU-valet

Rösta i Sverige i EU-valet

Beställ nytt röstkort och annat material