• Start
  • Press
  • Nu går det att brevrösta från utlandet i EU-valet

Publicerad: 17 maj 2024

Nu går det att brevrösta från utlandet i EU-valet

Från och med i dag den 25 april kan svenskar utomlands göra i ordning och skicka iväg sin brevröst i årets val till Europaparlamentet. Alla som befinner sig utomlands vid EU-valet kan brevrösta, det vill säga skicka sin röst med posten.

– Om man ska brevrösta i EU-valet är det viktigt att noggrant läsa igenom och följa instruktionerna. Tyvärr ser vi vid varje val att brevröster kommer fram för sent, skickas iväg för tidigt eller underkänns för att väljaren inte har gjort i ordning rösten på rätt sätt. På val.se finns tydlig information och en instruktionsfilm om hur man brevröstar i EU-valet, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Tänk på det här om du ska brevrösta från utlandet:

  • Du behöver särskilt material för att brevrösta. Du kan beställa det på val.se om du inte har fått det automatiskt.
  • Du behöver posta brevrösten från utlandet. Den får inte postas från Sverige.
  • Du behöver två vittnen över 18 år. Vittnena behöver inte vara svenska medborgare.
  • Du får inte posta brevrösten före den 25 april.
  • Brevrösten måste ha kommit fram i tid till rösträkningen, så skicka den gärna så fort som möjligt eftersom postgången kan ta tid.
  • För utlandssvenskar som fallit ur röstlängden måste brevrösten komma fram senast dagen innan valdagen, alltså den 8 juni, för att räknas i valet.

Material för att brevrösta

Material för brevröstning finns att få från cirka 300 ambassader och konsulat världen över, men går också att beställa direkt från Valmyndighetens webbplats. Svenska medborgare som inte längre är folkbokförda i Sverige (utlandssvenskar) men som finns kvar i röstlängden behöver inte beställa material, utan får det skickat till sin adress i utlandet automatiskt tillsammans med ett utlandsröstkort och brevröstningsinstruktioner så att det ska vara framme senast den 25 april. Vid frågor om folkbokföring hänvisar vi till Skatteverket.

Rösta utomlands

Film om hur man brevröstar i EU-valet Länk till annan webbplats.

Utlandslokaler som har röstmottagning och/eller brevröstningsmaterial i EU-valet Länk till annan webbplats.

Beställ material för att brevrösta från utlandet

Kontaktuppgifter för media

Valmyndighetens presstjänst, 010-575 03 35 eller press@val.se