• Start
  • Press
  • Förtidsröstningen ökar i årets EU-val

Publicerad: 29 maj 2024

Förtidsröstningen ökar i årets EU-val

Intresset för att förtidsrösta ökar i årets val till Europaparlamentet. De första fem dagarna har minst 310 774 personer röstat vilket är en ökning med minst 38 procent jämfört med antalet förtidsröster samma period vid EU-valet 2019. Totalt förtidsröstade 1 631 658 personer i 2019 års val.

– Siffrorna för de första fem dagarna visar att trenden med fler och fler som förtidsröstar ser ut att hålla i sig även vid årets val. Alla kommuner har inte rapporterat in siffror ännu, men det är minst en 38-procentig ökning jämfört med samma period vid förra EU-valet. I Sverige har vi en lång röstningsperiod där väljaren själv kan bestämma när och var det passar att rösta, en flexibilitet som många uppskattar, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Statistiken bygger på de mottagna förtidsröster som kommunerna rapporterar in till Valmyndigheten och finns att ta del av på val.se. Det finns en eftersläpning i statistiken då vissa kommuner rapporterar in sina siffror med någon dags fördröjning. Siffror för de två senaste dagarna är därför inte med i statistiken ovan.

Förtidsröstningen i Sverige har pågått sedan den 22 maj. Det är möjligt att förtidsrösta ända fram till och med valdagen den 9 juni, i vilken förtidsröstningslokal som helst i hela landet.

Statistik över mottagna förtidsröster

Hitta lokaler för förtidsröstning Länk till annan webbplats.

Allt om EU-valet 2024

Kontaktuppgifter för media

Valmyndighetens presstjänst, 010-575 03 35 eller press@val.se