• Start
  • Press
  • I dag startar förtidsröstningen i utlandet

Publicerad: 17 maj 2024

I dag startar förtidsröstningen i utlandet

Från och med i dag den 16 maj är det möjligt att förtidsrösta i EU-valet på svenska ambassader och konsulat i utlandet.

– Väljare som befinner sig utomlands kan från och med i dag förtidsrösta i EU-valet på cirka 225 svenska ambassader och konsulat över hela världen. Röstmottagningen sker under en begränsad tidsperiod och öppettiderna varierar, kontrollera därför öppettiderna innan du ska rösta, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Röstmottagningen i utlandet behöver avslutas vid olika tidpunkter i olika länder beroende bland annat på hur lång tid det tar för rösterna att transporteras till Sverige. Det går inte att rösta i utlandet på valdagen den 9 juni.

För att kunna förtidsrösta på en ambassad eller ett konsulat behövs en id-handling. Röstkort behövs inte, men kan underlätta. Om id-handling saknas kan någon annan person i lokalen gå i god för den som ska rösta. Den personen måste då kunna visa en id-handling.

Hitta röstningslokaler i utlandet Länk till annan webbplats.

Det går också att brevrösta från utlandet

Väljare kan också brevrösta från utlandet vid EU-valet. Material för brevröstning finns att få från cirka 300 ambassader och konsulat världen över, men också från kommuner och från Valmyndigheten. Om man ska brevrösta från utlandet är det viktigt att läsa instruktionerna noga.

Rösta utomlands i EU-valet

Beställ material för att brevrösta från utlandet

Kontaktuppgifter för media

Valmyndighetens presstjänst, 010-575 03 35 eller press@val.se