Nya ledamöter i Valmyndighetens nämnd
Regeringen har utsett nya ledamöter i Valmyndighetens nämnd. Ledamöterna tillträder i dag, den 1 juni 2023.
Här kan du välja vilka kakor (cookies) som du vill godkänna.
Nödvändiga kakor
Nödvändiga kakor går inte att stänga av eftersom vår webbplats inte fungerar utan dessa. Nödvändiga kakor bidrar till att våra tjänster är säkra och fungerar som de ska, till exempel säker inloggning.
Funktionella kakor låter en webbplats komma ihåg information som ändrar hur webbplatsen fungerar eller visas. Detta kan t.ex. vara föredraget språk eller regionen du befinner dig i.
Kakor för statistik hjälper en webbplatsägare att förstå hur besökare interagerar med webbplatser genom att samla och rapportera in information anonymt.
Här hittar du alla nyheter i vårt nyhetsarkiv.
Regeringen har utsett nya ledamöter i Valmyndighetens nämnd. Ledamöterna tillträder i dag, den 1 juni 2023.
Nästa års val till Europaparlamentet kommer att äga rum i EU:s medlemsländer den 6-9 juni. I Sverige kommer valet att äga rum söndagen den 9 juni 2024.
Valmyndigheten har tagit fram preliminär statistik över antal röstberättigade i val till Europaparlamentet 2024.
Valprövningsnämnden har prövat samtliga överklaganden som inkommit med anledning av valen till riksdag, region- och kommunfullmäktige den 11 september 2022. Nu har alla valen vunnit laga kraft.
Allmänheten har ett högt förtroende för det svenska valsystemet. Det visar Förtroendebarometern 2023 som utförts av Kantar Public på uppdrag av Medieakademin.
Valmyndigheten har idag lämnat sin årsrapport till regeringen som redogör för verksamhetens arbete och kostnader för 2022.
Den 11 september 2022 gick det svenska folket till val. Ett val som präglades av problem som har förutspåtts i förväg från Valmyndigheten och övriga valadministrationen. Valmyndigheten ser ett valsystem i stort behov av förändringar och i en betydligt snabbare takt än vad som skett hittills. Det konstaterar myndigheten i sin erfarenhetsrapport från 2022 års val till riksdag, region- och kommunfullmäktige som i dag överlämnas till regeringen.
Missa inte Valmyndighetens pressmeddelanden. Nu kan du välja att få våra pressmeddelanden direkt i mejlen.
Valmyndigheten har med stöd av medel från Europeiska unionen bedrivit ett projekt under 2021 och 2022 för att inrätta ett nytt permanent nationellt valnätverk. Valnätverket inrättades i oktober 2021 och består nu av Valmyndigheten, länsstyrelserna, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Myndigheten för psykologiskt försvar.
Valmyndigheten fick i maj i år i uppdrag av regeringen att tillsammans med det statliga forskningsinstitutet RISE (Research Institutes of Sweden AB) vidareutveckla hjälpmedel till personer med synnedsättning att kunna rösta med bibehållen valhemlighet. Regeringen har i sin budgetproposition för 2023 inte aviserat någon fortsatt finansiering för detta uppdrag, vilket innebär att projektet kommer att pausas från och med 2023.
Valmyndigheten har beslutat om att justera beslutsprotokollet för valet till riksdagen. Anledningen är att ett mindre antal röster på partier som anmält deltagande i val men som inte beställt valsedlar inte har varit med i det underlag som Valmyndigheten har grundat sitt beslut om fastställande på. Rättelsen får ingen påverkan på valresultatet.
Länsstyrelserna har nu räknat klart och fastställt de slutliga resultaten i valen till region- och kommunfullmäktige.
Valmyndigheten har justerat beslutsprotokollet för valet till riksdagen. Detta med anledning av att summeringen av personrösterna blivit felaktig, vilket medfört att två ledamöter valts in i motsatta valkretsar.
Under veckan har det förekommit tekniska problem i Valmyndighetens IT-system. Dessa är lösta och räkningen hos länsstyrelserna pågår fortfarande enligt plan.
Valresultatet för riksdagen fastställdes den 17 september. Hos länsstyrelserna fortsätter nu den slutliga rösträkningen i val till kommun- och regionfullmäktige. Först räknas rösterna för valen till kommunfullmäktige i länet. Därefter räknas rösterna för valet till regionfullmäktige.
Den 17 september fastställde Valmyndigheten valresultatet för riksdagen. Då fördelades mandaten mellan partierna och ledamöter och ersättare utsågs. Information om valda ledamöter och ersättare finns i beslutsprotokollet på val.se.
Today, Saturday 17 September 2022, the Swedish Election Authority determined the results of the election to the Riksdag (the Swedish parliament).
Valmyndighetens nämnd har i dag, den 17 september, fattat beslut om att fastställa resultatet för valet till riksdagen.
Valmyndigheten kommer att fastställa det slutliga valresultatet för riksdagen under lördagskvällen den 17 september. Länsstyrelserna slutförde den slutliga rösträkningen tidigare under kvällen i dag. Därefter kunde Valmyndigheten påbörja arbetet med att kontrollera och granska alla resultat.
Den preliminära rösträkningen hos kommunernas valnämnder är nu färdig för valet till riksdagen och det finns ett uppdaterat preliminärt valresultat. Den preliminära räkningen fortsätter under torsdagen för ett fåtal val till kommun- och regionfullmäktige.
Den så kallade onsdagsräkningen av röster har påbörjats. På onsdagen efter valdagen räknar valnämnderna de röster som inte hann fram till vallokalerna under valdagen.
Över tre miljoner förtidsröster har kommit in i årets val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Siffran är högre än vid något tidigare val.
I dag, måndagen den 12 september, påbörjar länsstyrelserna den slutliga rösträkningen. Nu räknas alla röster som räknats på valkvällen igen. I den slutliga rösträkningen räknar och bedömer länsstyrelserna även rösterna för alla anmälda partier samt personröster.
Nu är röstningen avslutad för valen till riksdag, region- och kommunfullmäktige 2022. Därmed har den preliminära rösträkningen påbörjats. Du kan följa rösträkningen löpande på vår webbplats val.se.
I dag är det valdag. Det går antingen att rösta i den egna vallokalen eller i en röstningslokal för förtidsröstning. Klockan 20 stänger röstmottagningen och då börjar rösträkningen. Ett första preliminärt valresultat visas under kvällen.
I går fick Valmyndigheten genom uppgifter i media kännedom om att det förekom fel valsedlar i punktskriftsmaterial. Mot bakgrund av det har Valmyndigheten nu gått igenom det punktskriftsmaterial som vi har kvar hos oss och kan konstatera att det förekommer fel i delar av materialet för val till kommunfullmäktige.
Sista dagen för att samtycka till kandidatur till valen 2022 har passerat. Därmed är listan på de som kandiderar till riksdag-, region- och kommunval 2022 klar. Totalt kandiderar 54 613 personer till valen.
Valmyndigheten har under dagen i dag fått in rapporter om långa köer vid förtidsröstning på flera håll runt om i landet. I morgon, på valdagen den 11 september, kan man rösta både i förtidsröstningslokaler och i sin vallokal. Planera in gott om tid för att rösta, då det kan vara köer.
Den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. När vallokalerna har stängt kl. 20 påbörjar röstmottagarna i vallokalerna den preliminära rösträkningen. Den preliminära rösträkningen fortsätter sedan under onsdagen efter valdagen. Länsstyrelsernas slutliga rösträkning påbörjas dagen efter valdagen. All rösträkning går att följa på vår webbplats.
Den 9 september 2022 är sista dag för kandidater för partier som inte låst sina listor att lämna in sitt samtycke till kandidaturen.
Intresset för att förtidsrösta är fortsatt stort i årets val. Det är minst en 8 procentig ökning fram till och med den 4 september. De första tolv dagarna har nästan 1,3 miljoner valt att förtidsrösta.
Valsedlarna ska vid årets val plockas i enskildhet bakom skärmar, vilket är första gången i ett val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Därmed stärks skyddet av valhemligheten.
Intresset för att förtidsrösta ökar i årets val. De första sex dagarna har 549 295 röstat och det är en ökning med 11 procent jämfört med antal förtidsröster samma period 2018. Totalt förtidsröstade 2 918 072 personer i valen 2018.
Nu är röstningen igång i 2022 års val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. På alla röstmottagningsställen ska det alltid finnas valsedlar. Det är röstmottagarna som ansvarar för att det finns partivalsedlar samt blanka valsedlar som väljaren själv kan fylla i. Partierna ansvarar för att leverera namnvalsedlar till alla röstmottagningsställen som röstmottagarna sedan lägger ut.
Den som har rösträtt ska finnas upptagen i röstlängden. Men om något har blivit fel går det att begära rättelse – dock senast den 30 augusti.
Valmyndigheten har beslutat om vilka partiers röster som kommer att räknas och särredovisas i den preliminära rösträkningen vid valet till riksdagen den 11 september 2022.
Från och med i dag den 24 augusti går det att förtidsrösta i valen till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Förtidsröstningen pågår fram till och med valdagen den 11 september.
Den 24 augusti öppnar förtidsröstningen i Sverige. På val.se går det att söka fram var närmaste röstningsställe finns.
Den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. På onsdag den 24 augusti startar förtidsröstningen i Sverige. Redan nu går det att rösta från utlandet.
Nu startar Valmyndighetens informationskampanj inför valen till riksdag, region- och kommunfullmäktige den 11 september 2022.
Från och med i dag den 18 augusti är det möjligt att förtidsrösta på svenska ambassader och konsulat. Inför årets val har platserna för röstmottagning utökats.
Om du är journalist och planerar att rapportera om årets val till riksdag, region- och kommunfullmäktige är du välkommen att delta i Valmyndighetens digitala presseminarium måndagen den 22 augusti.
Inför valen till riksdag, region- och kommunfullmäktige den 11 september i år gör Valmyndigheten ett digitalt informationsutskick till alla röstberättigade som har en digital brevlåda.
Nu är drygt 8,2 miljoner röstkort på väg. Röstkorten delas ut under perioden 16-24 augusti till alla som har rösträtt i de allmänna valen den 11 september i år.
Valmyndigheten har tagit fram statistik över antal röstberättigade i val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige den 11 september i år.
Fredagen den 12 augusti var sista dag för partier att anmäla deltagande i val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige den 11 september. 100 partier är anmälda till riksdagsvalet, 122 partier är anmälda i valen till regionfullmäktige och 321 partier är anmälda i valen till kommunfullmäktige. Det är en ökning jämfört med 2018 års val.
Den som befinner sig utomlands under valet i september kan från och med i dag den 28 juli brevrösta.
Under juli månad skickas utlandsröstkort och material för brevröstning till ungefär 160 000 svenska medborgare som har utvandrat och som har anmält sin adress till Skatteverket.
Allmänheten har ett fortsatt mycket stort förtroende för Valmyndigheten och anseendet ligger långt över genomsnittet för svenska myndigheter. Det visar Kantar Sifos årliga mätning av svenska myndigheters anseende.
I valpresentationen samlar vi information om valen till riksdag, region- och kommunfullmäktige den 11 september i år. Där finns uppgifter om anmälda partier, kandidater och beställda valsedlar, men också val- och röstningslokaler.
I år firar det Europeiska medborgarinitiativet tioårsjubileum. Firandet ägde rum den 2 juni i Bryssel. Valmyndigheten deltog i sin roll som nationell kontaktpunkt, och med ansvar att granska de svenska namnunderskrifter som samlas in i samband med olika medborgarinitiativ.
Tre kommuner kommer i höst att genomföra lokala folkomröstningar – Halmstad, Trelleborg och Söderhamn. Dessa sker i samband med de allmänna valen den 11 september.
Valmyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att tillsammans med det statliga forskningsinstitutet RISE Research Institutes of Sweden AB ta fram hjälpmedel till personer med synnedsättning för att de ska kunna personrösta utan att be om hjälp.
Inför höstens val till riksdag, region- och kommunfullmäktige finns Valmyndigheten nu i sociala medier.
Den 29 april var sista dag för partier att anmäla in kandidater för att låsa sina kandidatlistor och sista dag för att beställa valsedlar för att leveransgarantin ska gälla inför valen till riksdag, region- och kommunfullmäktige den 11 september. Hittills har partierna beställt drygt 536 miljoner valsedlar och drygt 54 000 personer kandiderar till ett eller flera val.
Valmyndigheten har i dag beslutat om att ändra tidpunkten för när partierna senast ska ha kommit in med anmälan av kandidater och beställning av valsedlar inför 2022 års val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Nytt sista datum blir den 29 april 2022.
Den 8 april har Valmyndighetens nämnd fattat beslut om fördelning av fasta valkretsmandat i riksdagsvalet 2022.
Personer som är bosatta utomlands eller befinner sig utomlands vid de allmänna valen den 11 september i år kan förtidsrösta från utlandet.
Totalt 281 partier har registrerat sin partibeteckning inför valen till riksdag, region- och kommunfullmäktige den 11 september i år. Det är en ökning jämfört med vid 2018 års val då totalt 265 partibeteckningar fanns registrerade.
Valmyndigheten har i dag beslutat om att ändra tidpunkten för när partierna senast ska ha inkommit med anmälan av kandidater och beställning av valsedlar inför 2022 års val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Nytt sista datum blir den 22 april 2022.
Valmyndigheten har tagit fram statistik över antal röstberättigade i val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige.
I dag har Valmyndigheten lämnat sin årsrapport till regeringen som redogör för verksamhetens arbete och kostnader för 2021. Utvecklingen av ett nytt IT-stöd för valadministrationen har fortsatt stå i fokus.
I dag den 1 februari träder ny lagstiftning i kraft som syftar till att stärka väljarnas skydd vid röstmottagningen och stärka skyddet för valhemligheten. Det blir bland annat tydligare för väljare att valsedlar ska väljas och rösterna göras i ordning i enskildhet. Valnämnderna tar också över ansvaret för att lägga ut samtliga valsedlar i val- och röstningslokalerna.
I dag har regeringen i ett pressmeddelande aviserat att Valmyndigheten tillförs 10 miljoner kronor i höjt förvaltningsanslag för år 2022. Det är ett mycket glädjande besked och i nivå med vad Valmyndigheten själva har begärt i budgetunderlag de senaste åren.
Produktionen av valsedlar inför årets val är nu i full gång. Valmyndigheten har besökt ett av tryckerierna för att se hur arbetet fortlöper med de totalt över 700 miljoner valsedlar som ska tryckas innan valet.
I dag, den 21 september, anordnar Valmyndigheten och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, en gemensam digital valkonferens för valadministrationen. Konferensen är den första i sitt slag och syftar till att skapa samsyn och ökad kunskap och inspiration inför valet 2022.
Allmänheten har ett mycket stort förtroende för Valmyndigheten och anseendet ligger långt över genomsnittet för svenska myndigheter. Det visar Kantar Sifos årliga mätning av svenska myndigheters anseende.
I dag den 26 maj har Länsstyrelsen i Norrbottens län fastställt valresultatet i valet till Sametinget 2021.
Nu finns en preliminär mandatfördelning i valet till Sametinget 2021.
I samband med valet till Sametinget den 16 maj 2021 har en enkät skickats ut till de röstberättigade i valet som använder digital brevlåda. Meddelandet med enkäten skickades ut till de digitala brevlådorna den 24 maj med Valmyndigheten som avsändare.
Söndagen den 16 maj var det val till Sametinget. I dag den 24 maj börjar Länsstyrelsen i Norrbottens län att räkna och granska alla röster.
På tisdag den 25 maj kl. 13.30-15.30 ordnar EU-kommissionen ett onlineevenemang med fokus på det europeiska medborgarinitiativet. Mer information om det europeiska medborgarinitiativet finns här .
I dag den 16 maj är det val till Sametinget. Du som är röstberättigad kan antingen rösta i en vallokal eller brevrösta. Vallokalerna håller öppet till klockan 20 ikväll.
Söndagen den 16 maj är det val till Sametinget. De 9 226 röstberättigade i valet kan antingen brevrösta eller rösta i en vallokal på valdagen.
Nu är brevröstningen igång i valet till Sametinget. Du som är röstberättigad i valet kan brevrösta så fort du har fått ditt röstkort och material för röstning med posten.
Nu startar Valmyndighetens informationskampanj inför valet till Sametinget söndagen den 16 maj.
Nu skickar Valmyndigheten ut röstkort och material för röstning till alla som är röstberättigade i val till Sametinget den 16 maj i år.
I mitten av april inleds brevröstningen i val till Sametinget 2021. Brevröstning är det vanligaste sättet att rösta på i sametingsvalet. Samtidigt underkänns ibland brevröster för att de inte är korrekt iordninggjorda. Inför årets val har Valmyndigheten därför tydliggjort informationen i syfte att minska mängden fel.
Nu har Valmyndigheten lämnat in sitt remissvar på 2020 års valutrednings delbetänkande Förstärkt skydd för väljarna vid röstmottagningen (SOU 2021:7) till regeringen. Valmyndigheten ställer sig positiv till utredningens förslag.
Den 16 maj 2021 är det val till Sametinget. Den 15 mars var sista dag för partier som önskar delta i valet att anmäla sig och sina kandidater till Valmyndigheten.
Idag har Valmyndigheten lämnat sin årsrapport till regeringen som redogör för verksamhetens arbete och kostnader för 2020.
Sametingets valnämnd har den 17 februari fastställt den slutliga röstlängden till sametingsvalet den 16 maj 2021.
I dag tisdagen den 8 december skrev Valmyndigheten under Deklarationen för en stark demokrati.
Kantar Sifos extramätning av svenska myndigheters anseende visar att allmänheten har ett mycket stort förtroende för Valmyndigheten.
Sametingets valnämnd har den 12 november 2020 upprättat en preliminär röstlängd för valet till Sametinget den 16 maj 2021. Nu kan du se vilka som tagits med i den.
Den 16 maj 2021 är det val till Sametinget. Alla som vill rösta i valet till Sametinget måste stå med i röstlängden. Om du uppfyller kriterierna för rösträtt kan du anmäla dig till röstlängden.
Valmyndigheten har tisdagen den 28 april skickat in en hemställan till regeringen i vilken myndigheten lämnar förslag på en rad författningsändringar som bedöms möjliga att genomföra inför nästa allmänna val till riksdagen, kommun- och regionfullmäktige 2022. Syftet är att minska problemen med nuvarande valsedelssystem till valen 2022.
Idag har Valmyndigheten lämnat sin årsrapport till regeringen som redogör för verksamhetens arbete och kostnader för 2019.
Sverige har 21 mandat i Europaparlamentet från och med den 1 februari 2020. Detta för att Storbritannien har lämnat den Europeiska Unionen (EU).
Riksrevisionen har i dag publicerat sin granskningsrapport om valförfarandet. Granskningen har fokuserat på tre aspekter - valhemligheten, träffsäkerheten i de preliminära valresultaten och tiden det tar att genomföra röstsammanräkningen. Valmyndigheten välkomnar Riksrevisionens granskning och ser den som ett viktigt verktyg för att fortsätta arbetet med att utveckla det svenska valsystemet.
Valmyndighetens samlade erfarenhet är att valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 genomfördes både rättssäkert och effektivt. Det svenska valsystemet är robust därför att det är decentraliserat, manuellt och transparent. Det borgar för att det är svårt att manipulera eller påverka valresultatet. Samtidigt är delar av valsystemet i stort behov av förändring. Det konstaterar Valmyndigheten i erfarenhetsrapporten från 2019 års EU-val som överlämnades till regeringen i dag.
The Election Authority Board has, on this date 31 May, taken a decision to establish the results of the election to the European Parliament.
Valmyndigheten planerar att fastställa det slutliga valresultatet för valet till Europaparlamentet vid 20-tiden ikväll, fredagen den 31 maj.
Idag, måndagen den 27 maj, börjar länsstyrelserna den slutliga rösträkningen. Nu räknas alla röster en gång till.
Vallokalen i Milstensskolan är stängd på grund av en brand i en lokal i närheten. En ersättningslokal har satts upp i Skarpängsskolan.
Vallokal Ljungskile-Berg-Simmerröd är stängd. En ersättningslokal har satts upp i Ljungskilegården.
Idag på valdagen kan du rösta i den vallokal du tillhör eller i en röstningslokal för förtidsröstning. Klockan 21 stänger vallokalerna och då börjar röstmottagarna räkna rösterna. Ett första preliminärt valresultat visas under kvällen.
Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet. Det svenska valsystemet är robust, men det går inte att utesluta att försök till påverkan av valets genomförande och resultat kan förekomma. Valmyndigheten har en nära samverkan med flera andra myndigheter för att säkerställa att valet ska kunna genomföras på ett säkert och korrekt sätt.
Valmyndigheten har idag beslutat om vilka partiers röster som kommer att räknas och särredovisas i den preliminära rösträkningen i valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019.
Igår, den 7:e maj, blev CityMail i Örebro bestulna på en postförsändelse som bland annat innehöll röstkort.
Du kan förtidsrösta i EU-valet från den 8 maj fram till och med valdagen den 26 maj 2019.
Nu startar Valmyndighetens informationskampanj inför valet till Europaparlamentet söndagen den 26 maj.
Inför EU-valet den 26 maj gör Valmyndigheten ett digitalt informationsutskick till röstberättigade som har en digital brevlåda. Utskicket görs den 3-8 maj. Syftet är att uppmärksamma mottagarna på att röstkortet kommer med posten och vad man behöver när man röstar.
Röstkorten delas ut mellan den 2-8 maj till alla som har rösträtt i EU-valet.
På grund av en sen ändring i Liberalernas kandidatlista inför valet till Europaparlamentet i maj så hann partiets namnvalsedlar inte tryckas i tid för att komma med i Valmyndighetens distribution. Det innebär att partiet får ordna med egen distribution av sina namnvalsedlar till utlandsmyndigheter och drygt 140 av landets kommuner.
Om du befinner dig utomlands under EU-valet i maj kan du brevrösta från och med i dag den 11 april. Från den 2 maj kan du förtidsrösta på ambassader och konsulat.
Länsstyrelsen i Dalarna har nu räknat klart och fastställt det slutliga valresultatet i omvalet till kommunfullmäktige i Falu kommun.
Valmyndigheten börjar nu att skicka ut utlandsröstkort och material för brevröstning till 161 000 utlandssvenskar. Materialet skickas till de svenska medborgare som har utvandrat och som har anmält sin adress i utlandet till Skatteverket.
Valmyndigheten skickar nu i dagarna ut brev till alla EU-medborgare som är folkbokförda i Sverige inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019. Bakgrunden är att EU-medborgare som är folkbokförda i Sverige kan välja om de vill rösta i valet i Sverige eller i det land där de är medborgare.
Den 28 februari var sista dag för partier med registrerad partibeteckning att anmäla sina kandidater för att låsa listorna inför val till Europaparlamentet den 26 maj i år. Det var även sista dag för samtliga partier att beställa valsedlar med leveransgaranti 45 dagar innan valet.
Valmyndigheten har per den 1 mars tagit fram statistik över preliminärt antal röstberättigade vid valet till Europaparlamentet. Enligt den preliminära statistiken är totalt 7 514 498 svenska medborgare röstberättigade vid valet.
Det är nu klart vilka kommuner som kommer att genomföra folkomröstningar i samband med val till Europaparlamentet den 26 maj 2019. Dessa kommuner är Svedala, Borgholm och Mörbylånga.
Valmyndighetens samlade erfarenhet är att valet 2018 har genomförts på ett korrekt, effektivt och rättssäkert sätt. Samtidigt är delar av det svenska valsystemet i stort behov av förändring. Det framgår av den erfarenhetsrapport från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige som Valmyndigheten i dag har överlämnat till regeringen.
I dag har Valmyndigheten lämnat sin årsrapport till regeringen som redogör för verksamhetens arbete och kostnader för 2018.
Fredagen den 15 februari 2019 bjuder Valmyndigheten in till en pressträff för att presentera sin erfarenhetsrapport från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige.
Valmyndigheten har efter samråd med länsstyrelsen beslutat att den 7 april 2019 ska vara valdag för omval i Falun.
Valprövningsnämnden har beslutat om att omval ska hållas i val till kommunfullmäktige i Falun.
Valmyndigheten har i dag rapporterat till talmannen att kortast möjliga förberedelsetid för att kunna genomföra ett extra val är två och en halv månad efter att en eventuell fjärde statsministeromröstning har genomförts. Den valdag som Valmyndigheten rekommenderar är söndagen den 7 april 2019.
Valmyndigheten har idag fått en begäran från riksdagens talman om att bedöma kostnader och kortast möjliga förberedelsetid för att genomföra ett extra val, i det fall ett fjärde förslag till statsminister faller i kammaren.
Vid valet den 9 september i år genomförde OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR) en oberoende valobservation i Sverige. ODIHR har nu lämnat sin rapport om det svenska valet som bland annat innehåller rekommendationer om hur valhemligheten kan stärkas och hur hanteringen av valsedlar kan förbättras.
Från och med valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 kommer det att ställas krav på att platsen för valsedlar vid en röstnings- eller vallokal ska vara avskärmad från insyn från andra väljare. Det ska också vara möjligt för väljare att personrösta på en kandidat för ett parti som har registrerat sin partibeteckning och anmält alla kandidater genom att skriva till namnet på en blank valsedel eller partivalsedel, under förutsättning att kandidaten är anmäld för partiet. I dag är detta endast möjligt för partier som inte har anmält sina kandidater
Det förekommer uppgifter om valfusk kring några partiers preliminära valresultat på Valmyndighetens webbplats på valnatten. Att webbplatsen var svår att nå under valnatten påverkade inte det preliminära valresultatet. Nedan redogör vi för händelseförloppet under valnatten.
The Election Authority Board has, on this date Sunday 16 September, taken a decision to establish the results of the election to the Riksdag, the Swedish Parliament.
Valmyndighetens nämnd har i dag, 16 september, fattat beslut om att fastställa resultatet för valet till riksdagen.
Valmyndighetens nämnd planerar att sammanträda kl. 09.30 på söndagen den 16 september för att fastställa det slutliga valresultatet för riksdagen.
Valmyndigheten planerar att fastställa det slutliga valresultatet för riksdagen på söndag den 16 september. Länsstyrelsernas ambition är att den slutliga rösträkningen och registreringen är klar lördag kväll den 15 september. Därefter fastställer Valmyndigheten fördelningen av mandat mellan partierna och vilka ledamöter och ersättare som tar plats i riksdagen.
I dag, måndagen den 10 september, börjar länsstyrelserna den slutliga rösträkningen. Nu räknas alla röster som räknats på valnatten ännu en gång och länsstyrelserna redovisar även antal röster för alla partier samt personröster.
Under valnatten den 9 september gick det inte att följa resultatet på Valmyndighetens webbplats www.val.se.
Idag på valdagen kan du rösta i den vallokal du tillhör eller i en röstningslokal för förtidsröstning. Klockan 20 stänger röstmottagningen och då börjar röstmottagarna att räkna rösterna. Ett första preliminärt valresultat visas under kvällen.
De senaste dagarna har det kommit många frågor till Valmyndigheten om valsystemet, valsedlar i röstningslokaler och vad man gör om något inte verkar gå rätt till. Här besvarar vi de frågorna.
Igår, den 20:e augusti, blev CityMail i Österåkers kommun bestulna på en postförsändelse som bland annat innehöll röstkort.
Nu startar Valmyndighetens informationskampanj inför valen till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige söndagen den 9 september.
På röstkorten som just nu delas ut inför valen den 9 september har telefonnummer till kommuner och länsstyrelser bytt plats.
Röstkorten delas ut under perioden 16-22 augusti till alla som har rösträtt i valen den 9 september.
Just nu pågår utskick av utlandsröstkort och material för brevröstning till dig som är utvandrad från Sverige och står i röstlängden. Här är viktig information om innehållet i i brevröstningsmaterialet.
Under juli månad skickas utlandsröstkort och material för brevröstning till 151 000 svenska medborgare som har utvandrat och som har anmält sin adress till Skatteverket.
Det är nu klart vilka kommuner som kommer att genomföra folkomröstningar i samband med valen till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige den 9 september. Dessa kommuner är: Tibro, Strängnäs, Gislaved och Ljusnarsberg.
Europeiska unionens råd har beslutat om datum för val till Europaparlamentet 2019. Valet kommer att äga rum den 23–26 maj 2019. I Sverige kommer valet att äga rum söndagen den 26 maj 2019.
Det finns ett antal nyheter i Vallagen (SFS 2005:837) som kommer att tillämpas för första gången i samband med valen till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige den 9 september 2018. Det gäller till exempel ambulerande röstmottagare, nya regler för fördelning av mandat och föranmälan av partier som vill delta i valet.
I media förekommer just nu uppgifter om att det finns en lucka i Valmyndighetens it-baserade stöd.
Den 13 april har Valmyndighetens nämnd fattat beslut om fördelning av fasta valkretsmandat i riksdagsvalet 2018.
Den 10 april var sista dag för partier att anmäla sina kandidater för att låsa sina listor inför valen till riksdag, landsting- och kommunfullmäktige den 9 september. 10 april var även sista dag för att beställa valsedlar för att vara garanterad leverans 45 dagar innan valet.
Den 1 mars har Valmyndigheten tagit fram statistik för preliminärt röstberättigade vid valet till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2018.
Den 28 februari var sista dag för att registrera en partibeteckning inför valet i höst.
Den 22 februari lämnade Valmyndigheten in sin årsrapport till regeringen som redogör verksamhetens arbete och kostnader för 2017.
Befinner du dig eller är bosatt utomlands vid valen den 9 september kan du förtidsrösta.