Publicerad: 13 juli 2017

2017:17

Överklagande av Länsstyrelsens i Jönköpings län beslut den 13 juli 2017 att utse ny ledamot i landstingsfullmäktige i Jönköpings län - Avvisat

Länsstyrelsen i Jönköpings län beslutade att utse AA som ny ledamot  för Moderaterna i landstingsfullmäktige i Jönköpings län.

Redogörelse för överklagandet

AA har i en skrivelse som kom in till Länsstyrelsen i Jönköpings  län den 14 augusti 2017 avsagt sig platsen som ledamot för Moderaterna i  regionfullmäktige i Region Jönköping.  

Länsstyrelsens yttrande

Länsstyrelsen i Jönköpings län anför att begäran om  entledigande som ledamot i regionfullmäktige ska ställas till Region Jönköpings  län. Länsstyrelsen har dock inte lyckats nå AA för klargörande om skrivelsen  ska uppfattas som begäran om entledigande eller ett överklagande av  Länsstyrelsens beslut. Eftersom skrivelsen är ställd till Valprövningsnämnden  överlämnas den till nämnden som ett överklagande.

Valprövningsnämndens bedömning av  överklagandet

Den som vill avgå från ett uppdrag som förtroendevald ska  begära detta hos fullmäktige, som enligt 4 kap. 9 § kommunallagen (1991:900) är  det organ som kan befria en ledamot eller ersättare från uppdraget.  Valprövningsnämnden kan endast överpröva länsstyrelsens beslut att utse  ersättare.

Enligt 15 kap. 6 § första stycket 5 vallagen (2005:837) ska  ett överklagande av ett beslut om att utse nya ledamöter eller ersättare ha  kommit in till beslutsmyndigheten inom tio dagar efter det att sammanräkningen avslutades. Ett överklagande skulle därför senast ha kommit in den 24 juli 2017.  AAs överklagande kom in till länsstyrelsen den 14 augusti 2017 och således för sent. Överklagandet ska därför avvisas.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avvisar överklagandet.