Publicerad: 22 juni 2022

Omvalet i Falun 7 april - information till partier

Här finns information gällande partier, kandidater och valsedlar vid omvalet i Falun 2019.

Valprövningsnämnden beslutade den 6 februari 2019 att omval skulle genomföras till kommunfullmäktige i Falun. 

Valmyndigheten fastställde att valdagen skulle vara den 7 april 2019. 

Valprövningsnämndens beslut på Riksdagens webbplats Länk till annan webbplats.

Generellt går ett omval till som ett ordinarie val, men vissa regler skiljer sig åt.

Läs mer om omval

Se valresultat för omvalet i Falun

Vad gällde för partier vid omvalet?

De partier som var anmälda till det ordinarie valet var också automatiskt anmälda till omvalet. Inga nya partier kunde anmäla deltagande.

Vad gällde för kandidater?

En kandidat som anmäldes av ett parti och som genom en kandidatförklaring godkänt kandidatur till det ordinarie valet hade också automatiskt samtyckt i omvalet.

En kandidat som samtyckte till att kandidera för ett parti i det ordinarie valet hade också automatiskt samtyckt till kandidatur vid omvalet.

Nya kandidater kunde samtycka för omvalet.

Vad gällde för kandidatlistor och namnvalsedlar?

Kandidatlistor och namnvalsedlar som trycktes vid valet gällde även vid omvalet. De partier som önskade kunde även trycka en ny lista där kandidater kunde tas bort, läggas till eller byta plats på valsedeln. Sista dag för detta var den 4 mars.

Kostnader för namnvalsedlar

Partier som hade rätt till namnvalsedlar på statens bekostnad vid det ordinarie valet hade också rätt till en ny fri kvot i omvalet. Detta gällde de partier som valdes in i Falu kommunfullmäktige vid valet 2014. Den fria kvoten är enligt vallagen tre gånger antalet röstberättigade i valområdet, dvs 137 000 valsedlar.

För partier som inte hade rätt till namnvalsedlar på statens bekostnad, samt för partier som hade den rätten men ville beställa fler, kostade namnvalsedlar att beställa.

Utläggning av partivalsedlar

På samtliga ställen där väljare kunde rösta i omvalskommunen skulle röstmottagarna enligt vallagen lägga ut partivalsedlar, dvs. valsedlar med partiets namn. Detta gällde de partier som vid något av de två senaste valen till riksdagen fick 1 % av rösterna, och de som var invalda i den aktuella församlingen.

Partier skulle ha begärt utläggning

Begäran som inkom vid ordinarie valet gällde även vid omvalet, dvs. följande partiers partivalsedlar lades ut i alla lokaler i Falun: M, S, MP, C, SD, V, KD, L, Fi och Falupartiet.

Alla övriga kommuner i Sverige skulle också enligt vallagen erbjuda förtidsröstning för röstberättigade som ville rösta på annan ort. Samma partivalsedlar lades ut i dessa röstningslokaler. Plats och öppettider för förtidsröstning bestämdes av varje kommun och publicerades på val.se.

I samtliga röstmottagningsställen lade röstmottagarna även ut blanka valsedlar. En sådan kunde användas till att skriva partiets namn, och – om partiet inte hade låst lista – även en kandidat.

Lägga ut namnvalsedlar

Samtliga partier ansvarade själva för att lägga ut namnvalsedlar där väljarna kunde rösta. Partierna kunde lägga ut både i Falu kommun och i röstningslokaler för förtidsröstning i andra kommuner. 

Viktiga datum i omvalet

Datum

Händelse

4 mars

Sista dag för partier med registrerad partibeteckning att anmäla ytterligare kandidater samt inkomma med förklaringsblanketter för dessa.


Sista dag för samtliga partier som önskar att inkomma med ny valsedelsbeställning samt manuskript. Valsedlarna levereras så snart som möjligt efter tryck.

8 mars

30 dagar före valdagen. Röstlängden fastställs och röstkort skickas till alla röstberättigade. Röstkorten ska vara utdelade senast då förtidsröstningen startar.

28 mars

10 dagar före valdagen. Förtidsröstningen startar. Förtidsröstning sker i samtliga kommuner i Sverige.

5 april

2 dagar före valdagen. Sista dag för tillkommande kandidater att lämna samtycke.

7 april

 Valdag för omvalet.