Val 2022

Du kan rösta mellan 24 augusti och 11 september.

Är du redo

att rösta?

Enkelt.

Tryggt.

Säkert.

När kan jag rösta?

Valdagen är i år den 11 september. Du kan förtidsrösta i Sverige från och med den 24 augusti och i utlandet från och med den 18 augusti. Redan nu kan du brevrösta från utlandet.

Hitta lokaler

Här hittar du adresser och öppettider till lokaler för förtidsröstning och vallokaler i Sverige. Du hittar också var du kan rösta utomlands.

Beställ röstkort och annat material

Om du inte har fått ditt röstkort eller tappat det kan du få ett nytt. Du kan också beställa material i punktskrift och material för att rösta med bud eller brev.

Hur röstar jag?

Det finns många sätt att rösta på. Du kan förtidsrösta från den 24 augusti i Sverige eller rösta på valdagen den 11 september. Här finns all information du behöver.

Har jag rätt att rösta?

Om du bor i Sverige och har rätt att rösta får du ett röstkort med posten senast den 24 augusti. Här får du veta vad som gäller för de olika valen.

Fråga oss

Sök bland frågor och svar eller ställ en fråga i vårt frågeforum.

Se partier och kandidater

Här hittar du anmälda partier, vilka kandidater du kan rösta på och hur valsedlarna ser ut inför höstens val.

Så fungerar valet

Det svenska valsystemet är robust och säkert. Här får du veta mer om hur röstmottagningen går till, hur rösträkningen fungerar och hur valresultatet fastställs.

Din röst är hemlig

I Sverige är valen fria, hemliga och direkta. Du behöver inte berätta för någon hur du röstar. Ingen annan ska bestämma vad du röstar på.

Vanliga situationer