Till startsidan

Publicerad: 22 maj 2018

Röstkortet innehåller information

Här får du veta vilken information som finns på röstkortet och hur det ska användas. Är du upptagen i röstlängden och har rösträtt får du ett röstkort hemskickat.

På ditt röstkort står det vilka val du har rösträtt i och vallokalens adress och öppettider. Har du inte fått ditt röstkort eller t. ex. tappat det kan du beställa ett nytt hos kommunen, länsstyrelsen eller Valmyndigheten. Det kan också skrivas ut av röstmottagarna i de flesta röstningslokaler.

Röstkort ett krav vid förtidsröstning

Ska du förtidsrösta måste du ha med dig röstkortet. Röstkortet används för att skicka din röst till det valdistrikt som du hör till i din kommun. Det är där som rösten räknas. Du prickas av i röstlängden. Innan valkuverten läggs i valurnan skiljs röstkortet från valkuverten så att valhemligheten bevaras.

Utlandsröstkort till utlandssvenskar

Du som är folkbokförd utomlands får ett utlandsröstkort. Det är ett röstkort som är anpassat för utlandssvenskar. Utlandsröstkorten skickas ut cirka två månader före valdagen och kan användas både vid brevröstning och röstning på ambassad eller konsulat.

Att rösta (pdf, 202 kB)