Till startsidan

Rösta från utlandet

Du som befinner dig utomlands när det är val kan rösta från utlandet. Du kan brevrösta eller rösta på många ambassader eller konsulat.

Rösta i förtid på en ambassad eller ett konsulat

Om du befinner dig utomlands kan du rösta i förtid på svenska ambassader eller konsulat.

Kontrollera öppettider hos ambassader och konsulat

 • Kontrollera öppettider hos den ambassad eller det konsulat du ska rösta hos. Röstmottagningen börjar och avslutas vid olika tidpunkter.
 • Du kan inte rösta på valdagen i utlandet.

Så här röstar du på ambassader och konsulat

 1. Ta valkuvert och valsedlar
  Vid röstningslokalen brukar det finnas bord med valsedlar. Partierna får lägga ut namnvalsedlar (valsedlar med kandidatnamn) på alla ställen där man kan rösta, men det är inte säkert att partierna har gjort det i utlandet. Du som vill personrösta från utlandet måste därför i de flesta fall själv beställa namnvalsedlar från partiet.
 2. Gör i ordning rösten i avskildhet
  Bakom valskärmen gör du i ordning din röst. Om det är flera val samtidigt ska endast en valsedel läggas i varje kuvert. Om du vill personrösta kan du kryssa för en kandidat på namnvalsedeln.
 3. Lämna rösten till röstmottagaren
  Lämna valkuvert och id-handling till röstmottagaren. Lämna också ditt röstkort om du har det med dig. Röstmottagaren stoppar sedan ned röstkortet eller adresskortet och valkuverten i ett fönsterkuvert som klistras igen. Röstmottagaren antecknar i en väljarförteckning att du har lämnat en förtidsröst. Fönsterkuvertet läggs sedan ner i en uppsamlingslåda.
 4. Rösten skickas till ditt valdistrikt
  Fönsterkuvertet med din röst skickas via Valmyndigheten till ditt valdistrikt i Sverige. Där prickas du av i röstlängden och röstkortet eller adresskortet skiljs från valkuverten. Valkuverten läggs sedan ner i valurnan. Slutligen öppnas alla valkuvert och valsedlarna räknas.

Id-handling vid förtidsröstning

För att förtidsrösta på en ambassad eller ett konsulat måste du ha med dig en giltig id-handling.

Giltiga id-handlingar

 • Svenskt pass.
 • Svenskt id-kort.
 • En lokal officiell legitimation.
 • Om du inte har med dig en id-handling kan någon annan person i lokalen gå i god för dig. Personen som går i god för dig måste kunna visa en id-handling.

Om du saknar röstkort

Om du inte har ditt röstkort med dig, kan ett dubblettröstkort skrivas ut av röstmottagarna i de flesta röstningslokalerna. Adresskort finns också alltid i röstningslokalerna som röstmottagarna kan fylla i om du saknar röstkort.

Brevrösta från utlandet

Alla som befinner sig utomlands kan brevrösta, det vill säga skicka sin röst med posten. Det gäller också för sjömän på fartyg i utrikes fart.

Brevrösten får inte postas från Sverige. Brevrösten ska ha kommit fram i tid till rösträkningen.

För utlandssvenskar som fallit ur röstlängden måste brevrösten komma fram senast dagen innan valdagen för att räknas i valet.

Särskilt material behövs för att brevrösta

För att brevrösta behöver du ett särskilt material. Du som inte är folkbokförd i utlandet måste beställa brevröstningsmaterialet själv från Valmyndigheten, en kommun, en svensk ambassad eller ett konsulat. Om du däremot är folkbokförd utomlands och står med i röstlängden skickas röstningsmaterial per automatik till din folkbokföringsadress i utlandet. 

Så här brevröstar du från utlandet

 1. Gör i ordning din röst i avskildhet
  Du gör själv i ordning din röst genom att lägga en valsedel i ett valkuvert för varje val och stänga kuverten. De blanka valsedlarna är till för att du själv ska kunna skriva namnet på det parti du vill rösta på.
 2. Två vittnen intygar
  Inför två vittnen lägger du sedan ner valkuvertet eller valkuverten i ytterkuvertet för brevröstning. Ytterkuvertet ska klistras igen. Fyll i dina uppgifter på ytterkuvertet. Vittnena ska intyga på ytterkuvertet att allt gått rätt till och att det är du som har gjort i ordning din röst. Vittnena måste ha fyllt 18 år men behöver inte vara svenska medborgare.
 3. Placera röstkort framför ytterkuvertet
  Har du ett röstkort placerar du det framför ytterkuvertet i omslagskuvertet så
  att adressen till valnämnden i din kommun syns i fönstret på omslagskuvertet. Om du inte har något röstkort ska du lägga ytterkuvertet i omslagskuvertet så att Valmyndighetens adress på ytterkuvertet syns i fönstret på omslagskuvertet. Klistra igen omslagskuvertet och frankera det.
 4. Skicka rösten med post från utlandet
  Omslagskuvertet med din röst skickas via Valmyndigheten till ditt valdistrikt i Sverige. Där prickas du av i röstlängden och röstkortet eller adresskortet skiljs från valkuverten. Valkuverten läggs sedan ner i valurnan. Slutligen öppnas alla valkuvert och valsedlarna räknas