• Start
  • Press
  • I dag den 11 september är det val i Sverige

Publicerad: 14 december 2023

I dag den 11 september är det val i Sverige

I dag är det valdag. Det går antingen att rösta i den egna vallokalen eller i en röstningslokal för förtidsröstning. Klockan 20 stänger röstmottagningen och då börjar rösträkningen. Ett första preliminärt valresultat visas under kvällen.

Rösta i en vallokal

På röstkortet framgår vilken vallokal en väljare tillhör och kan rösta i på valdagen. Det räcker med att ta med id-handling till vallokalen. Röstkortet är dock praktiskt att ta med för att kunna kontrollera att röstningen görs i rätt vallokal.

Rösta i vallokal

Hitta vallokaler, adresser och öppettider Länk till annan webbplats.

Rösta i lokal för förtidsröstning

För väljare som inte har möjlighet att rösta i sin vallokal går det även att rösta i en lokal för förtidsröstning. Det går att rösta i vilken förtidsröstningslokal som helst i landet. Ta med röstkort och id-handling.

Rösta i förtidsröstningslokal

Hitta lokaler för förtidsröstning Länk till annan webbplats.

Publicering av valkvällens rösträkning börjar kl. 20.00

När röstmottagningen har avslutats kl. 20.00 börjar röstmottagarna i varje vallokal att räkna rösterna. Rapporteringen av de preliminära resultaten från respektive vallokal visas omedelbart på Valmyndighetens webbplats.

När tillräckligt många vallokaler är klara med sin räkning av rösterna för riksdagsvalet gör Valmyndigheten en första preliminär mandatfördelning mellan partierna. Det förväntas ske ca kl. 23.00.

För övriga val publiceras de första preliminära mandatfördelningarna när de inrapporterade valdistrikten täcker minst 75 procent av antalet röstberättigade.

I vallokalerna räknas först rösterna för riksdagsvalet, sedan valet till kommunfullmäktige, följt av valet till regionfullmäktige.

Valkvällens rösträkning och det preliminära valresultatet Länk till annan webbplats.

Kontaktuppgifter för media
Valmyndighetens presstjänst, 010-575 70 30 eller press@val.se