• Start
  • Press
  • Fel i punktskriftsmaterial i val till kommunfullmäktige

Publicerad: 10 september 2022

Fel i punktskriftsmaterial i val till kommunfullmäktige

I går fick Valmyndigheten genom uppgifter i media kännedom om att det förekom fel valsedlar i punktskriftsmaterial. Mot bakgrund av det har Valmyndigheten nu gått igenom det punktskriftsmaterial som vi har kvar hos oss och kan konstatera att det förekommer fel i delar av materialet för val till kommunfullmäktige.

 

Det är i punktskriftskuvert för Miljöpartiet för val till kommunfullmäktige som det förekommer fel valsedel. Av 800 plockade punktskriftsmaterial har vi haft möjlighet att kontrollera knappt 300 som vi haft kvar hos Valmyndigheten. Av dessa innehöll 50 en felaktig valsedel för Miljöpartiet i val till kommunfullmäktige.

– Vi kan inte nog beklaga det inträffade och ser mycket allvarligt på detta. Om man som väljare känner sig osäker på sin röst eller om man förtidsröstat med punktskriftsmaterial på Miljöpartiet i val till kommunfullmäktige så uppmanar vi väljaren att ångerrösta imorgon i sin vallokal. Det går då bra att ta hjälp av en röstmottagare som har tystnadsplikt, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

– Vi har nu en pågående dialog med leverantören om vad som har hänt och kommer också att polisanmäla det inträffade, så att Polismyndigheten får utreda om det handlar om otillbörlig påverkan på valet, säger Anna Nyqvist.

Cirka 280 beställda punktskriftsmaterial har skickats ut direkt från Valmyndigheten till väljare inför årets val. Punktskriftsmaterial består av valsedlar för alla stora partier samt blanka valsedlar i svartskrift som ligger i kuvert med punktskrift.

Valmyndigheten har genom Synskadades Riksförbund (SRF) fått vetskap om att fyra personer ska ha fått fel valsedel i punkskriftkuvert. Två av dessa personer har också hört av sig till Valmyndigheten med klagomål om att fel valsedel legat i punktskriftkuvert.

Kontaktuppgifter för media

Valmyndighetens presstjänst, 010-575 70 30 eller press@val.se