Publicerad: 25 november 2022

Nu skickas röstkorten ut

Nu är drygt 8,2 miljoner röstkort på väg. Röstkorten delas ut under perioden 16-24 augusti till alla som har rösträtt i de allmänna valen den 11 september i år.

Alla som har rösträtt får ett röstkort med posten. Röstkorten beräknas vara utdelade när förtidsröstningen börjar den 24 augusti. På röstkortet står det vilka val man har rösträtt till, vilket valdistrikt man tillhör och i vilken vallokal man kan rösta i på valdagen.

Röstkortet behövs vid förtidsröstning

Den som ska förtidsrösta i Sverige behöver ha med sig sitt röstkort. Röstkortet används för att skicka rösten till rätt vallokal för rösträkning. Vid röstning i vallokal på valdagen är röstkortet inte ett krav, men praktiskt för att röstmottagarna ska kunna kontrollera att den röstberättigade kommit till rätt vallokal.

Rösträtten baseras på folkbokföringen

Rösträtten baseras på uppgifter om adress, ålder och medborgarskap i Skatteverkets folkbokföringsregister. Rösträtten bestäms utifrån uppgifterna i folkbokföringsregistret 30 dagar före valdagen, vilket var den 12 augusti inför årets val.

Om uppgifterna på röstkortet inte stämmer går det att begära rättelse i röstlängden hos länsstyrelsen. Sista dag för att begära rättelse är den 30 augusti.

Mer information om rösträtt, röstlängden och att begära rättelse

Statistik över röstberättigade i de allmänna valen 2022

Kontaktuppgifter för media

Valmyndighetens presstjänst, 010-575 70 30 eller press@val.se