Förtidsrösta på ambassad eller konsulat i utlandet

Du kan inte rösta på valdagen från utlandet, men du kan förtidsrösta på ambassader och konsulat. Förtidsröstningen började den 16 maj, öppettiderna varierar mellan olika lokaler.

Hitta röstningslokaler i utlandet Länk till annan webbplats.

Det här behöver du för att förtidsrösta i utlandet

För att förtidsrösta på en ambassad eller ett konsulat måste du ha med dig id-handling. Exempel på id-handlingar:

 • Svenskt pass.
 • Svenskt id-kort eller körkort.
 • En lokal officiell legitimation.
 • Om du inte har med dig en id-handling kan någon annan person i lokalen gå i god för dig. Personen som går i god för dig måste kunna visa en id-handling.

Behöver jag röstkort på ambassad eller konsulat?

Nej, du behöver inte ta med dig röstkort men det underlättar.

Mer om att rösta från utlandet

Steg för steg: så här förtidsröstar du från utlandet

 1. Välj valsedel. Börja med att välja valsedel ensam. Om du inte hittar den valsedel du vill ha, ta en blank valsedel. Valsedlarna finns utlagda på en avskärmad plats i lokalen.
 2. Ta ett valkuvert.
 3. Gå ensam bakom en ledig valskärm.
 4. Kryssa för en kandidat på valsedeln om du vill personrösta. Om du har tagit en blank valsedel skriver du partiets namn på den. Du kan också personrösta genom att skriva partinamn och namnet på den kandidat du vill rösta på. Skriv så tydligt som möjligt.
  Se vilka partier och kandidater som du kan rösta på i EU-valet 2024 (Valmyndighetens valpresentation) Länk till annan webbplats.
 5. Lägg valsedeln i kuvertet, vik in kuvertfliken eller klistra igen kuvertet.
 6. Lämna valkuvertet och din id-handling till röstmottagaren. Lämna också ditt röstkort om du har det med dig. Har du inte med dig ditt röstkort fyller röstmottagaren i ett så kallat adresskort.
 7. Röstmottagaren stoppar sedan ner röstkortet eller ett adresskort tillsammans med valkuvertet i ett fönsterkuvert som klistras igen.
 8. Röstmottagaren antecknar i en väljarförteckning att du har lämnat en förtidsröst och lägger sedan fönsterkuvertet med ditt valkuvert i en uppsamlingslåda.
 9. Rösten skickas till din kommun.

Fönsterkuvertet med ditt valkuvert skickas via Valmyndigheten till den kommun där du är eller senast var folkbokförd. Förtidsrösten räknas sedan av valnämnden i kommunen tillsammans med de röster som tagits emot i Sverige.

Inför räkningen skiljs röstkortet eller adresskortet från valkuvertet så att valhemligheten garanteras.

Brevrösta från utlandet

Du kan brevrösta i EU-valet från 25 april och förtidsrösta från 16 maj. Alla som är utomlands kan brevrösta, då skickar du din röst med posten. Det är viktigt att följa alla instruktioner exakt när du brevröstar, annars kommer rösten att bli ogiltig.

Röstkort

Du som är utlandssvensk ska få ditt utlandsröstkort senast den 25 april, tillsammans med material för att kunna brevrösta. Du kan också beställa material för brevröstning till valfri adress, eller hämta det på svenska ambassader och konsulat.

Beställ material för brevröstning

Steg för steg: så här brevröstar du från utlandet

 1. Gör i ordning din röst i avskildhet. På valsedeln skriver du namnet på det parti du vill rösta på. Du kan också personrösta genom att skriva både partinamn och namnet på den kandidat du vill rösta på.
  Se vilka partier och kandidater som du kan rösta på i EU-valet 2024 (Valmyndighetens valpresentation) Länk till annan webbplats.
 2. Lägg valsedeln i valkuvertet och stäng det genom att vika in fliken eller klistra igen det.
 3. Lägg valkuvertet i det kuvert som heter ”ytterkuvert för brevröst”. Det ska du göra framför vittnena.
 4. Fyll noggrant i dina personuppgifter på framsidan av ytterkuvertet. Vittnena ska fylla i sina uppgifter på baksidan av ytterkuvertet. Det är viktigt att fylla i alla fält på ytterkuvertet.
 5. Lägg ytterkuvertet i det kuvert som heter ”omslagskuvert för brevröst”.
 6. Om du har ditt röstkort ska du lägga röstkortet så att adressen till valnämnden i din kommun syns i fönstret på omslagskuvertet. Röstkortet ska alltså ligga framför ytterkuvertet i omslagskuvertet. Om du saknar röstkort ska du lägga ner ytterkuvertet så att Valmyndighetens adress syns i omslagskuvertets fönster.
 7. Kontrollera att du har gjort alla steg 1–6 ovan. Dubbelkolla att alla uppgifter finns med på ytterkuvertet och att du klistrat igen det.
 8. Klistra igen omslagskuvertet och frankera det.
 9. Posta omslagskuvertet i utlandet så snart som möjligt, men inte innan den 25 april. Brevrösten måste vara framme i tid till rösträkningen.