Här vill jag rösta:

Visa på karta

Frågor och svar

 1. Kan jag rösta i utlandet på valdagen?

  Nej. På valdagen kan du inte rösta i utlandet. Du kan endast brevrösta och förtidsrösta i utlandet. Detta är för att valsedlarna ska hinna skickas till rösträkningen i Sverige.
  Du kan som tidigast brevrösta den 25 april.
  Förtidsröstningen på ambassader och konsulat öppnar tidigast 16 maj.
  Förtidsröstningen utomlands stänger olika datum beroende på vilket land du befinner dig i. Du kan se vilka ambassader och konsulat som har förtidsröstning och deras öppettider på val.se:
  Lokaler där du kan rösta utomlands i EU-valet 2024

  Stäng
 2. Hur kan jag rösta om jag är utomlands när det är val?

  Hej. Jag kommer att vara bortrest utomlands från april till juli och jag undrar om det finns någon möjlighet att rösta på något sätt? Förtidsröstningen börjar inte förrän maj såg jag. Vill väldigt gärna ha möjlighet till att rösta även om jag är bortrest. Hoppas det finns något sätt.

  Hej,
  När det är val kan du rösta på två sätt från utlandet. Du kan brevrösta eller förtidsrösta på ambassader och konsulat.
  Förtidsrösta på ambassad eller konsulat
  Om du väljer att rösta på en röstningslokal så som ambassad eller konsulat räcker det med att du tar med dig en giltig id-handling. Du behöver inte ta med dig ditt röstkort. Information om lokaler och öppettider under förtidsröstningen finner du på ambassadens eller konsulatets hemsida.
  Röstmottagning utomlands
  Brevrösta
  Alla som befinner sig utomlands kan brevrösta, skicka sin röst med posten från utlandet från den 25 april. Brevröstningsmaterialet som behövs för att brevrösta från utlandet kan beställas via Valmyndigheten. Du kan beställa material via ett formulär på vår webbplats, via telefon eller hämta brevröstningsmaterial från en ambassad eller konsulat i det land du befinner dig i. För att brevrösta behöver du två vittnen som intygar iordningställandet av din röst.
  Brevrösten får inte postas i Sverige och måste komma fram i tid för rösträkningen.
  Beställ material för brevröstning | Valmyndigheten
  Läs gärna mer på vår webbplats:
  Rösta utomlands i EU-valet | Valmyndigheten

  Stäng
 3. Jag bor utomlands och jag har glömt att anmäla mig till röstlängden. Vad gör jag?

  En förtidsröst från utlandet från en utlandssvensk räknas som en anmälan till röstlängden. För att rösten ska gälla för det aktuella valet måste den komma till Valmyndigheten senast dagen innan valdagen. Komplettera gärna med en anmälan via blankett till Skatteverket, för att ange din korrekta adress till utlandet. Då får du utlandsröstkort skickat till dig vid nästa val.
  Blankett för anmälan till röstlängden för utvandrad (Skatteverket)

  Stäng