Publicerad: 24 augusti 2022

I dag är det val till Sametinget

I dag den 16 maj är det val till Sametinget. Du som är röstberättigad kan antingen rösta i en vallokal eller brevrösta. Vallokalerna håller öppet till klockan 20 ikväll.

Rösta i vallokal

I valet till Sametinget kan du som är röstberättigad rösta i vilken vallokal som helst på valdagen den 16 maj 2021. Vallokalerna håller öppet mellan klockan 08.00 och 20.00.

Du behöver ha med dig id-handling och röstkort om du ska rösta i en vallokal på valdagen. Har du ingen id-handling kan en annan person intyga din identitet, men då måste den personen visa en id-handling. Om du har glömt eller tappat bort ditt röstkort kan du få ett nytt av röstmottagarna. Det kommer också att finnas extra valkuvert och valsedlar i vallokalen.

Brevrösta

Du behöver posta din brevröst senast i dag, på valdagen, för att rösten ska räknas. Det är viktigt att du följer samtliga steg i instruktionen när du gör i ordning din röst.

Förutom brevröstningsmaterialet behöver du två personer över 18 år som kan intyga att det är du som har gjort i ordning din röst. Personerna ska vara närvarande när du gör i ordning din röst, men du behöver inte visa vad du röstar på.

Mer information om att rösta i valet till Sametinget

Rösträkningen börjar den 24 maj

Länsstyrelsen i Norrbottens län börjar rösträkningen på måndagen en vecka efter valet, dvs. den 24 maj. När rösträkningen är klar, fördelar Länsstyrelsen mandaten i Sametinget samt utser ledamöter och ersättare. Valresultatet beräknas vara klart och publiceras ungefär den 26 maj.

Mer information om rösträkning och valresultat
Valpresentationen 2021 Länk till annan webbplats.

Kontaktuppgifter för media

Valmyndighetens presstjänst, 010-575 70 30 eller press@val.se