• Start
  • Press
  • Idag den 26 maj är det val till Europaparlamentet

Publicerad: 26 maj 2019

Idag den 26 maj är det val till Europaparlamentet

Idag på valdagen kan du rösta i den vallokal du tillhör eller i en röstningslokal för förtidsröstning. Klockan 21 stänger vallokalerna och då börjar röstmottagarna räkna rösterna. Ett första preliminärt valresultat visas under kvällen.

Rösta i din vallokal

På ditt röstkort står det vilken vallokal du tillhör och kan rösta i. Vallokalerna stänger klockan 21.

Vad behöver jag för att rösta i min vallokal?

Du behöver ha med dig id-handling. Har du ingen id-handling kan en annan person intyga din identitet, men då måste den personen visa en id-handling.

Röstkort är inte ett krav när du röstar i din vallokal, men praktiskt för att kontrollera att du röstar i rätt vallokal.

Kartor och adresser till vallokaler Länk till annan webbplats.

Se film om att rösta i vallokal

Rösta i en lokal för förtidsröstning

Om du inte kan rösta i din vallokal kan du rösta i en lokal för förtidsröstning. Du kan förtidsrösta i vilken röstningslokal i som helst i hela landet.

Vad behöver jag för att förtidsrösta?

Du behöver ha med dig röstkort och id-handling. Har du ingen id-handling kan en annan person intyga din identitet, men då måste den personen visa en id-handling.

Om du saknar röstkort kan röstkort skrivas ut i vissa röstningslokaler. Kontakta en kommun eller länsstyrelse för att höra vilka röstningslokaler som kan skriva ut röstkort.

Hitta lokaler och öppettider för förtidsröstning Länk till annan webbplats.

Den preliminära rösträkningen visas kl. 23.00

När vallokalerna stänger kl. 21.00 börjar röstmottagarna att räkna rösterna. Rösträkningen kommer att visas på val.se med start kl. 23.00 när röstningen har avslutats i samtliga EU-länder.

Valmyndigheten gör en preliminär mandatfördelning när tillräckligt många distrikt har rapporterat in sina resultat, vilket väntas bli vid 23-tiden.

Följ den preliminära rösträkningen här Länk till annan webbplats.