• Start
  • Press
  • Kandidatlistorna inför val till Europaparlamentet

Publicerad: 6 mars 2019

Kandidatlistorna inför val till Europaparlamentet

Den 28 februari var sista dag för partier med registrerad partibeteckning att anmäla sina kandidater för att låsa listorna inför val till Europaparlamentet den 26 maj i år. Det var även sista dag för samtliga partier att beställa valsedlar med leveransgaranti 45 dagar innan valet.

Partier som har registrerat sin partibeteckning kan skydda sig från att väljare nominerar egna kandidater genom att anmäla samtliga kandidater som ska finnas med på valsedeln senast den 28 februari. Det innebär att partiet har en så kallad låst lista. Kandidaterna måste godkänna att de ställer upp för partiet genom att lämna in en kandidatförklaring till Valmyndigheten.

Om ett parti inte har en registrerad partibeteckning eller om partier väljer att inte anmäla sina kandidater har partiet en öppen lista. Det innebär att väljare kan nominera egna kandidater genom att själva skriva till namn på valsedeln. De tillskrivna personerna kan bara bli invalda om de har samtyckt till kandidaturen senast två dagar före valdagen.

En registrerad partibeteckning är inget krav för att delta i val. Däremot måste de partier som vill delta i val till Europaparlamentet anmäla sitt deltagande senast 30 dagar före valdagen.

180 miljoner valsedlar har hittills beställts

Den 28 februari var även sista dag för partier att beställa valsedlar för att vara garanterad leverans 45 dagar före valdagen. Alla partier som har anmält deltagande i valet får beställa valsedlar. Partier kan beställa valsedlar med kandidater även efter den 28 februari, men då gäller inte leveransgarantin. Totalt har cirka 180 miljoner valsedlar beställts hittills.

Valsedlar, partier och kandidater finns i valpresentationen

I valpresentationen 2019 kan du se beställda valsedlar, anmälda partier och kandidater som lämnat in förklaringar eller samtycke. Innehållet i valpresentationen uppdateras löpande.

Partier och valsedlar Länk till annan webbplats.

Statistik över kandidater Länk till annan webbplats.