• Start
  • Press
  • Kandidatlistorna är klara inför valen i höst

Publicerad: 12 april 2018

Kandidatlistorna är klara inför valen i höst

Den 10 april var sista dag för partier att anmäla sina kandidater för att låsa sina listor inför valen till riksdag, landsting- och kommunfullmäktige den 9 september. 10 april var även sista dag för att beställa valsedlar för att vara garanterad leverans 45 dagar innan valet.

Partier som har registrerat sin partibeteckning kan välja att anmäla sina kandidater. Genom att anmäla kandidater så låser partiet sina listor, vilket innebär att partiet skyddar sin kandidatlista från att väljare kan skriva till namn på valsedeln och därmed nominera andra kandidater än de som partiet valt. Kandidaterna måste godkänna att de ställer upp för partiet i valet genom att lämna en förklaring.

Om ett parti väljer att inte anmäla kandidater har partiet öppna listor, vilket innebär att väljare kan nominera en eller flera kandidater genom att skriva till namn på valsedeln. Om den tillskrivna kandidaten ska kunna bli invald måste hen senast två dagar före valdagen ha lämnat samtycke till kandidatur för det partiet. Partier som inte har en registrerad partibeteckning har öppna listor då de inte kan anmäla kandidater.

En halv miljard valsedlar har hittills beställts

Den 10 april var också sista dag för partier att beställa namnvalsedlar från länsstyrelsen för att vara garanterad leverans 45 dagar innan valet. Alla partier som anmält deltagande i val får beställa valsedlar. Partier kan beställa valsedlar även efter den 10 april, då utan garanterad leverans i tid till valet. Hittills har totalt ca en halv miljard valsedlar beställts.

Valsedlar och kandidater visas i valpresentationen

I valpresentationen 2018 finns information om bland annat valsedlar och kandidater som lämnat förklaringar eller samtycke. Innehållet i valpresentationen uppdateras löpande inför valen.

Statistik över kandidater som lämnat kandidatförklaring eller samtycke Länk till annan webbplats.

Valsedlar riksdag Länk till annan webbplats.

Valsedlar landsting Länk till annan webbplats.

Valsedlar kommun Länk till annan webbplats.