Till startsidan

Publicerad: 29 oktober 2019

Tillgänglighet och anpassningar

Vi arbetar aktivt med att öka tillgängligheten på webbplatsen. Vårt mål är att alla ska kunna hantera och förstå innehåll på val.se oavsett till exempel funktionsvariation, personliga eller tekniska förutsättningar.

Vi arbetar ständigt med att öka tillgängligheten på vår webbplats för att leva upp till lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig servicelänk till annan webbplats

Val.se ska uppnå grundläggande tillgänglighet genom att följa kraven enligt Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 nivå AA. Vi är medvetna om att vi för närvarande inte uppfyller alla krav och vi arbetar med att åtgärda bristerna.

Riktlinjer WCAG 2.1 nivå AAlänk till annan webbplats

Ett tillgänglighetsutlåtande över vilka specifika brister som förekommer på val.se kommer att publiceras inom kort.

Rekommenderade webbläsare

Val.se fungerar bäst i webbläsare som stöder W3C:s webbstandarder. Det är till exempel nyare versioner av Internet Explorer, Google Chrome, Firefox och Safari.

Länkar

När vi länkar till ett dokument eller annan webbplats öppnas länken i en ny flik eller fönster. Det innebär att du kommer tillbaka till vår webbplats när du stänger fliken eller fönstret. Dessa länkar har en specifik ikon och ditt skärmläsarverktyg läser upp att länken öppnas i ett nytt fönster.

Ladda ner filer

På vår webbplats är förekommer dokument i andra format. Det är till exempel PDF och Excel . Ett vanligt gratisprogram för att kunna läsa pdf-filer är Adobe Reader. Du som inte har program som kan läsa filformaten för Word eller Excel kan ladda ner Microsoft Viewers gratis för dessa format.

Teckenspråk

På vår webbplats finns information om valsystemet och hur du röstar på teckenspråk.

Lyssna på webbplatsen

Du kan få innehåll på webbplatsen uppläst. Tryck på "Lyssna" uppe till höger på sidan eller markera den text du vill ha uppläst och tryck på högtalarsymbolen.

Skriv ut webbsidor

Använd webbläsarens inbyggda funktion för utskrift när du vill skriva ut en sida. Vill du se hur utskriften blir innan du skriver ut, kan du välja ”Förhandsgranska” eller ”Förhandsvisa” i din webbläsare eller i utskriftsfönstret.

Om något inte fungerar

Har du problem med att använda någon del av webbplatsen uppskattar vi om du kontaktar oss och berättar på vad som inte fungerat för dig.

Mejla oss på: webmaster@val.se