Publicerad: 27 juni 2017

2017:15

Överklagande av Länsstyrelsens i Jönköpings län beslut den 27 juni 2017  att utse ny ersättare för ledamot i kommunfullmäktige i Gislaveds kommun - Avslag

Länsstyrelsen i Jönköpings län beslutade att utse AA till ny  ersättare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige i Gislaveds kommun.

Redogörelse för överklagandet

AA har överklagat länsstyrelsens beslut och uppgett att hon inte kan åta sig uppdraget som ersättare för ledamot.

Länsstyrelsens yttrande

Länsstyrelsen i Jönköpings län har vidhållit sitt beslut.

Valprövningsnämndens bedömning av  överklagandet

Den som vill avgå från ett uppdrag som förtroendevald ska begära detta hos fullmäktige, som enligt 4 kap. 9 § kommunallagen (1991:900) är  det organ som kan befria en ledamot eller ersättare från uppdraget. Valprövningsnämnden kan endast överpröva länsstyrelsens beslut att utse  ersättare.

Om en ersättare i kommunfullmäktige har utsetts till  ordinarie ledamot eller avgått som ersättare av någon annan orsak ska  länsstyrelsen, enligt 14 kap. 23 § vallagen (2005:837), på anmälan av  fullmäktiges ordförande göra nya uträkningar och fastställa ytterligare en  ersättare för varje ledamot som berörs.

I ärendet har inte framkommit annat än att AA blivit utsedd  till erättare enligt vallagens bestämmelser. Överklagandet ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden  avslår överklagandet.