Publicerad: 24 maj 2017

2017:12

Överklagande av Länsstyrelsens i Gotlands län beslut den 24 maj 2017 att utse ny ersättare för ledamot i kommunfullmäktige i Gotlands kommun - Avvisat

Länsstyrelsen i Gotlands län beslutade att utse AA som ny ersättare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige i Gotlands kommun.

Redogörelse för överklagandet

AA har i en skrivelse som kom in till Länsstyrelsen i Gotlands län den 9 juni 2017 överklagat beslutet och anfört att han inte kommer att ha tid att vara ersättare.

Länsstyrelsens yttrande

Länsstyrelsen i Gotlands län finner inte skäl att ändra sitt beslut.

Valprövningsnämndens bedömning av  överklagandet

Den som vill avgå från ett uppdrag som förtroendevald ska begära detta hos fullmäktige, som enligt 4 kap. 9 § kommunallagen (1991:900) är det organ som kan befria en ledamot eller ersättare från uppdraget. Valprövningsnämnden kan endast överpröva länsstyrelsens beslut att utse ersättare.

Enligt 15 kap. 6 § första stycket 5 vallagen (2005:837) ska  ett överklagande av ett beslut om att utse nya ledamöter eller ersättare ha kommit in till beslutsmyndigheten inom tio dagar efter det att sammanräkningen avslutades. Ett överklagande skulle därför senast ha kommit in den 5 juni 2017.  AA:s överklagande kom in till länsstyrelsen den 9 juni 2017 och således för sent. Överklagandet ska därför avvisas.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden  avvisar överklagandet.