Start Det svenska valsystemet Omval Båstad 2015 Tidigare val Om oss

Information till partier

Valsedlar

- Hur beställs namnvalsedlar?

Alla partier som vill kan beställa namnvalsedlar (valsedlar med partinamn och kandidatlista) till omvalet. Partierna ska beställa nya namnvalsedlar - valsedlar från 2014 års val ska inte användas.

Kontakta Länsstyrelsen Skåne för information om hur valsedelsbeställning går till.

- När ska valsedlar beställas?

25 mars 2015 är sista dag att beställa valsedlar för att vara garanterad leverans av valsedlarna senast den 13 april 2015.

25 mars 2015 är också sista dag att anmäla kandidater. Detta gäller endast de partier som har registrerad partibeteckning.

Läs mer här om anmälan av kandidater

Kandidatförklaringar kan dock börja samlas in redan nu av partierna, se nedan.

Anmälan om vilka personer som är behöriga att beställa valsedlar och att anmäla kandidater för partiet ska vara inlämnade till Länsstyrelsen Skåne senast den 15 mars 2015. Detta gäller de partier som har registrerad partibeteckning eller är representerade i fullmäktige.

- Nya blanketter för kandidatförklaringar för omval - de från 2014 gäller inte

OBS! Denna information vänder sig endast till de partier som avser att anmäla kandidater (dvs skydda sin kandidatlista mot att väljare nominerar egna kandidater). Det är endast partier som har registrerad partibeteckning som kan anmäla sina kandidater.

Redan nu kan partierna skriva ut blanketten för kandidatförklaringar för att kunna samla in underskrifter från kandidaterna. De kandidatförklaringar som skrevs under av kandidater inför valet 2014 gäller inte för omvalet. Se ny blankett till höger på webbsidan. Förklaringsblanketten (pdf) är delvis ifyllningsbar innan utskrift.

till sidans topp

Måste partiet registrera partibeteckningen?

Partier kan registrera sin partibeteckning. Att registrera partibeteckning är dock inte ett krav för att ställa upp i val. Partiet kan beställa valsedlar utan att ha en registrerad partibeteckning.

Sista dag för anmälan om registrering av partibeteckning för ett nytt parti skulle varit inlämnad till Valmyndigheten senast en vecka efter beslut om omvalet, dvs den 4 februari. De partibeteckningar som registrerats tidigare gäller.

Läs mer om att registrera partibeteckning